Oorlog in Oekraïne

Tot november is er 88 miljoen euro aan hulpgeld besteed in Oekraïne

 Demonstranten tijdens een protestmars vanaf het Museumplein naar de Dam tegen de oorlog in Oekraine. Beeld ANP
Demonstranten tijdens een protestmars vanaf het Museumplein naar de Dam tegen de oorlog in Oekraine.Beeld ANP
Johan van Heerde

Meer dan 2,8 miljoen mensen zijn tussen maart en november vorig jaar geholpen met de opbrengst van Giro 555. In de eerste negen maanden van de oorlog werd bijna 88 miljoen euro van het opgehaalde bedrag besteed door elf samenwerkende hulporganisaties. Dat staat in een tussenrapportage die dinsdag werd gepubliceerd.

Van het bedrag dat is uitgegeven ging driekwart naar Oekraïne en zijn inwoners zelf. Een kwart werd uitgegeven in buurlanden Polen, Slowakije, Hongarije, Roemenië en Moldavië die met miljoenen vluchtelingen te maken kregen. Ook ging ruim een ton naar Russische huishoudens die zijn ondersteund door het Rode Kruis. Met de nationale actie werd tot nu toe 183 miljoen euro opgehaald.

Langdurige stroomuitval in Oekraïne

Het grootste deel van het geld (35 miljoen euro) ging naar levensonderhoud, zoals het uitdelen van cash geld of vouchers. Daarnaast ging het geld onder meer naar tijdelijk onderdak voor 160.000 mensen, 537.295 voedselpakketten en 340.013 hygiënepakketten. Ook ontvingen honderdduizenden mensen schoon drinkwater en medische- of psychosociale zorg.

Ook de voorbereiding op de koude winter in Oekraïne legde een beslag op de hulporganisaties. Beschadigingen en gerichte aanvallen op de energie-infrastructuur leidden tot langdurige stroomuitval in Oekraïne. Er werd geïnvesteerd in generatoren, kachels en brandhout, de reparatie van huizen en het uitdelen van winterkleding en dekens.

De komende jaren gaat de hulp onverminderd door, laten de samenwerkende organisaties weten. Dat is geen sinecure: voortdurende raket- en droneaanvallen maken het verlenen van hulp gevaarlijk en soms onmogelijk, schrijven de organisaties. Ook kampt Oekraïne met extreme inflatie van ruim 26 procent waardoor de kosten voor hulpgoederen en levensonderhoud stijgen.

Lees ook:

Van de eerste explosies tot Leopard-tanks: een tijdlijn van een jaar oorlog in Oekraïne

Vorige week was het precies een jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel. Een geschatte 310 tot 330 duizend Oekraïense en Russische militairen en burgers zijn gestorven. Meer dan 8 miljoen mensen zijn uit Oekraïne gevlucht. In een tijdlijn vat Trouw de belangrijkste gebeurtenissen samen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden