Syriëgangers

Tot drie jaar celstraf voor Nederlandse IS-vrouwen

IS-vrouwen in een kamp in Noord-Syrië. Beeld ANP
IS-vrouwen in een kamp in Noord-Syrië.Beeld ANP

Vier Nederlandse vrouwen hebben gevangenisstraffen gekregen omdat zij in Syrië terreurstrijders hebben geholpen. Een vijfde vrouw werd vrijgesproken.

Emiel Hakkenes

Je hoeft niet actief de wapens op te nemen om lid te zijn van een terreurorganisatie. Dat zei de rechter in Rotterdam donderdag tegen vijf Nederlandse IS-vrouwen. Het feit dat de vrouwen ieder een gezamenlijk huishouden voerden met een strijder en leefden van het loon dat hij kreeg van de islamitische terreurgroep, maakt ook hen leden van IS. Om die reden zijn vier van de vrouwen (tussen de 27 en 34 jaar oud) veroordeeld tot celstraffen, variërend van 30 tot 36 maanden.

Wat hadden de vrouwen vanaf 2013 te zoeken in Syrië? Alle vier gaven ze eerder tijdens hun proces hetzelfde antwoord: ze wilden alleen maar praten met hun geliefde die daar al was. Meedoen aan de gewapende strijd om een islamitische staat was niet hun doel. De rechtbank in Rotterdam vond dat laatste nog wel enigszins aannemelijk, het eerste niet. De verklaring van sommige van de vrouwen, dat ze niet wisten wat er precies gaande was in Syrië, vond de rechter ongeloofwaardig.

Bomgordel in huis

De echtgenoot van een van de vrouwen stond bij IS bekend als ‘sniper’ (scherpschutter) en bewaarde in zijn huis een vuurwapen en een bomgordel.

Alle vier de vrouwen zijn op enig moment gevlucht uit IS-gebied. Ze hebben ook alle vier openlijk afstand genomen van het gedachtegoed van de terreurgroep. Een van hen verscheen ongesluierd in de rechtbank.

De vrouwen kwamen na hun vlucht in 2017 terecht in Al Roj, een Koerdisch vluchtelingenkamp in het noorden van Syrië. Daar leefden zij onder erbarmelijke en gevaarlijke omstandigheden, omdat zij door de Koerden werden beschouwd als vrouwen die hadden geheuld met terroristen. Tegelijkertijd werden de vrouwen die zich openlijk afkeerden van IS in het kamp bedreigd door bewoners die nog sympathie voor de terreurgroep hadden.

In Nederland aangehouden

Na ruim vier jaar in het kamp werden 17 Nederlandse vrouwen, sommigen met kinderen, begin vorig jaar door de Nederlandse regering gerepatrieerd. Bij aankomst in Nederland werden zij aangehouden, de kinderen werden overgedragen aan jeugdzorg.

De rechter deed donderdag ook uitspraak tegen een vijfde vrouw (54), de moeder van een van de vier. Nadat haar dochter naar haar echtgenoot in Syrië was gereisd, ging ook de moeder erheen. Ze nam daarbij haar vijftienjarige zoon mee, die zich in Syrië aansloot bij de gewapende strijd en vervolgens om het leven kwam. De rechter rekende het de moeder aan dat zij haar minderjarige kind in gevaar bracht door hem mee te nemen naar oorlogsgebied. Zij werd vrijgesproken van deelname aan IS; de rechter zag geen bewijs dat de vrouw hand- en spandiensten verleende aan de terreurgroep.

Zwakke gezondheid

De vrouw is na een tijd in voorarrest te hebben gezeten overgeplaatst naar een zorginstelling, omdat haar lichamelijke en psychische gezondheid zeer zwak is. “Dank u wel”, mompelde ze na het horen van het vonnis. Daarna voegde ze zich snikkend bij de zorgverleners die haar naar de rechtbank hadden begeleid.

De jonge vrouwen draaiden zich na het horen van hun vonnis om naar familieleden op de tribune, staken een duim omhoog of wierpen kushandjes. Van de rechter moeten de vrouwen na het uitzitten van hun straf – waarvan een deel voorwaardelijk – op zoek naar een ‘zinvolle dagbesteding’.

Na deze vijf IS-vrouwen wachten nog twaalf andere uitreizigsters op hun berechting. Die vindt later plaats.

Lees ook:

Ilyaz (16) uit Zoetermeer stierf in Syrië voor IS. Voor zijn zus en moeder dreigt nu celstraf

Tegen een Nederlandse Syriëganger is vier jaar cel geëist. Ook haar moeder, die haar achterna reisde, moet van justitie vier jaar de cel in, vanwege de dood van haar minderjarige zoon.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden