Asielopvang

Tot 1 april 2000 extra plekken nodig voor asielzoekers

Voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls. Beeld ANP
Voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls.Beeld ANP

Voor 1 april moeten er 2000 extra plekken gevonden worden voor de noodopvang van asielzoekers. Mogelijk blijven enkele noodopvanglocaties langer open. Dan komt het tekort uit op duizend plaatsen.

ANP

Dat is maandag gebleken tijdens een digitaal overleg van staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) met de 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad, zegt beraadsvoorzitter Hubert Bruls, tevens burgemeester van Nijmegen.

“Er zijn eigenlijk zo’n 60.000 structurele plaatsen voor asielzoekers nodig in Nederland. Maar structurele opvang is nog niet geregeld. Het is dus duidelijk dat noodopvang nog steeds onontkoombaar is”, aldus Bruls. De veiligheidsregio’s gaan dat in het voorjaar niet meer regelen en dragen hun taak over aan de zogenoemde provinciale regietafels, die dan samen met gemeenten moeten zoeken naar plaatsen voor asielzoekers. “Het was nooit de taak van veiligheidsregio’s. We hebben het gedaan omdat er crisis was, maar nu is het echt genoeg.”

Naar verwachting arriveert er in het voorjaar weer een grote stroom asielzoekers in Nederland. Tegelijkertijd zouden veel noodopvanglocaties gaan sluiten, omdat de gebouwen weer voor andere doeleinden nodig zijn. Nu de nood nog steeds hoog is, hebben veel gemeenten alsnog besloten de noodopvang langer open te houden, bleek tijdens het beraad. Minimaal tot 1 juli, aldus een woordvoerder van de staatssecretaris. Gehoopt wordt dat er nog meer noodopvanglocaties open kunnen blijven. Als dat gebeurt zijn er nog duizend plekken extra nodig.

Sommige gemeenten hebben nog wel plaats in hun noodopvangcentra, zegt Bruls. Maar die plekken worden soms niet opgevuld omdat een gemeente bijvoorbeeld geen alleenreizende mannen wil opvangen uit vrees voor overlast. “Dat mag en dat kan niet”, vindt Bruls. “Het is ook niet solidair met andere gemeenten die wel voor iedere vluchteling plaats maken.” In Bruls’ eigen gemeente Nijmegen gaat half april een noodopvang open voor 1200 mensen. De gemeente rekent er op dat daar met name alleenreizende mannen terecht zullen komen.

Lees ook:
Spreidingswet asielzoekers komt na verkiezingen

Het aangepaste voorstel voor de spreidingswet voor asielzoekers is nog niet af en wordt pas na de Provinciale Statenverkiezingen van woensdag naar de Tweede Kamer gestuurd.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden