Terugtreding

Topman Tata Steel Nederland vertrekt

Beeld Tata Steel

Directievoorzitter Theo Henrar treedt per eind mei terug als topman van Tata Steel Nederland. Volgens moederconcern Tata Steel Europe is in onderling overleg besloten tot zijn vertrek en wordt ernaar gestreefd in de komende weken een opvolger te kunnen aankondigen. 

Henrar trad 33 jaar geleden in dienst bij het bedrijf, toen nog onder de naam Hoogovens. Hij is sinds 2008 directievoorzitter van de Nederlandse tak van het Indiase Tata Steel. Hij blijft tot het einde van het jaar verbonden aan het bedrijf als adviseur. Tata Steel is bezig met een reorganisatie van zijn Europese activiteiten, waarbij onder meer arbeidsplaatsen in Nederland moeten verdwijnen. Het bedrijf kampt met moeilijke marktomstandigheden in de staalindustrie, die nog eens worden verergerd door de coronacrisis.

Vakbond FNV zegt dat Henrar ontslag heeft gekregen en “onthutst” te zijn over het nieuws. De bond vreest dat met zijn vertrek de deur wordt geopend voor omvangrijk banenverlies bij Tata Steel Nederland. “De eigenaren van Tata Steel in India willen heel graag IJmuiden inkrimpen, maar Henrar wist ze keer op keer te overtuigen van het grote belang van de vestiging voor Tata Steel en Nederland”, aldus FNV-bestuurder Roel Berghuis.

De centrale ondernemingsraad (or) van Tata Steel Nederland stelt in een reactie eveneens dat Henrar is ontslagen en noemt dat in deze crisistijd ‘een onbegrijpelijk en ondoordacht besluit’. De or zegt nu het vertrouwen op in de leiding van Tata Steel Europe en zal per definitie niet akkoord gaan met het verdwijnen van 1000 banen in Nederland. Overigens werd in april gemeld dat Tata zijn reorganisatieplannen had uitgesteld omdat overleg met vakbonden en ondernemingsraden door de coronacrisis werden gehinderd.

Verder schrijft de or dat Tata Steel Europe met zijn reorganisatie slechts één doel heeft, namelijk de verlieslijdende activiteiten in Groot-Brittannië overeind houden. Het vertrek van Henrar zal leiden tot een hardere confrontatie tussen de partijen in India, Groot-Brittannië en Nederland, waarschuwt de raad.

Lees ook:
‘Bedenk eens een wereld zonder staal’

De metaalindustrie scoort hoog in de Vuile 15, hoofdzakelijk Tata Steel. Wel zit het bedrijf vol groene plannen. “Ik ben trots op het bedrijf, maar niet op de CO2-uitstoot”, stelt Theo Henrar, directeur van Tata Steel Nederland

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden