null

Integriteit

Topman Limburgs provinciefonds in opspraak, gouverneur laat onderzoek doen

Gouverneur Emile Roemer van Limburg laat een onafhankelijk onderzoek instellen naar mogelijke belangenverstrengeling van de topman van een fonds dat provinciegeld beheert.

Redactie Trouw

De directeur van een bedrijf dat in opdracht van de provincie het zogenoemde Limburgs Energiefonds beheert, heeft een privé-investering gedaan in een vakantiepark in Meijel, schreef Dagblad de Limburger vrijdag. De provincie was daarvan niet op de hoogte. Het vakantiepark was volgens gouverneur Roemer tot voor kort hoofdzakelijk in beeld vanwege niet-toegestane permanente bewoning en illegale huisvesting van arbeidsmigranten.

Volgens De Limburger verstrekte de directeur met eigen geld een hypotheek van ruim een miljoen euro aan een van de eigenaren van het vakantiepark. Omdat de provincie van de krant pas voor het eerst hoorde van die investering, heeft ze contact gezocht met de directeur. Die heeft aangegeven volledig mee te zullen werken aan het onderzoek, dat enkele weken gaat duren, zegt Roemer.

De burgemeester is geschrokken

De gemeente kijkt met argusogen naar het park. Burgemeester Wilma Delissen van Peel en Maas, waar Meijel onder valt, zegt in de krant dat ze ervan schrikt dat iemand die werkzaam is bij een door de provincie ingesteld orgaan connecties heeft met een park waar de gemeente al lange tijd handhavend bezig is.

Het Limburgs Energie Fonds is een investeringsfonds van de provincie met een omvang van zo’n 270 miljoen euro. Het verstrekt leningen aan innovatieve projecten die nog geen geld van de banken krijgen. Roemer benadrukt dat noch het Limburgs Energie Fonds noch de beheerder van het fonds investeren in het vakantiepark. Het gaat puur om een privé-investering van de directeur.

Lees ook:

Journalisten kritisch op Limburgse bestuurscultuur: ‘Het besef van integer handelen ontbreekt hier vaak’

Het beeld dat NRC-journalisten Joep Dohmen en Paul van der Steen in hun boek De Vriendenreünie schetsen van de Limburgse bestuurscultuur, is er een van structurele belangenverstrengeling, weinig integriteit en veel affaires.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden