Mondkapjes

‘Top ministerie wist dat Van Lienden loog over distributiedeal met KLM’

Sywert van Lienden vorige week bij Buitenhof.  Beeld
Sywert van Lienden vorige week bij Buitenhof.

De top van het ministerie van Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) ging met de stichting Hulptroepen van Sywert van Lienden in zee, terwijl men wist dat er was gelogen over een distributieketen zonder winstoogmerk met KLM.

Dat meldt onderzoeksplatform Follow the Money.

Eind maart 2020 zette het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH) met luchtvaartmaatschappij KLM een luchtbrug op tussen China en Nederland. De inkooporganisatie en KLM spraken af dat die verbinding uitsluitend zou worden ingezet voor de overheid en niet voor de stichting van Van Lienden. Toch liet Van Lienden meermalen onterecht weten zaken te doen met de KLM. “In elke presentatie werd KLM genoemd. Van Lienden heeft lang geclaimd dat KLM een partner was,” zegt VWS-topambtenaar Mark Frequin.

De top van VWS wist dat de claim van Van Lienden vals was. Toch dreigde zijn stichting een concurrent van het LCH te worden, in de ogen van de toen verantwoordelijk minister Martin van Rijn (Medische Zorg): “Hij vreesde dat het LCH en de Hulptroepen van Van Lienden tegen elkaar gingen opbieden en zo de prijzen nog verder zouden opdrijven,” aldus Frequin.

Kamer: geld moet terug

De Tweede Kamer wil dat Van Lienden en zijn zakenpartners Bernd Damme en Camille van Gestel de 28 miljoen euro die ze verdiend hebben met de mondkapjesdeal, teruggeven aan de belastingbetaler.

Van Lienden heeft laten weten niet inhoudelijk op de kwestie in te willen gaan. “Minister Van Ark heeft een onderzoek aangekondigd. Laten we de uitkomst daarvan afwachten”, zegt hij.

Volgens Azarkan heeft hij te veel geld voor de mondkapjes gevraagd, slechte kwaliteit geleverd en in de media gedaan alsof hij geen winstoogmerk had terwijl dat wel het geval was. Hij had daarom nog een motie ingediend waarin werd bepleit dat de deal ongedaan gemaakt zou worden, bijvoorbeeld op basis van wetten waarin staat dat de overeenkomst nietig verklaard kan worden als er sprake is van bedrog of een oneerlijke voorstelling van zaken. Deze motie kreeg geen steun.

Azarkan kwam vorige week met zijn moties tijdens een debat over de verantwoording van de uitgaven van het rijk. Demissionair premier Mark Rutte zei toen dat het niet aan het kabinet is om zich te bemoeien met een oproep van de Kamer om geld terug te storten. Wel zei hij tegen het afdwingen van terugbetaling te zijn. Rutte zei dat Azarkan allerlei conclusies had getrokken die nog niet zijn hard gemaakt. Ook hij wil het onderzoek afwachten. “Wij gaan er niet op vooruitlopen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden