null Beeld

Goedemorgen

Tongklikkend de weg vinden, dat blijken we allemaal te kunnen

Vleermuizen sturen geluidsgolven uit en kunnen met de echo die terugkomt hun omgeving zien. Walvissen doen hetzelfde om te navigeren in de oceaan. Maar die echolocatie, dat kan de mens ook! Er zijn verbluffende staaltjes van blinden die door een volle straat fietsen terwijl ze met hun tong klikken – kijk op YouTube maar eens hoe Daniel Kish dat doet. De echo van zijn tongklik wijst hem de weg.

De Britse Lore Thaler, hoogleraar visuele cognitie aan Durham universiteit, had al veel onderzoek gedaan naar dit fenomeen, maar wilde nu eens uitzoeken of dit alleen is weggelegd voor een enkele supergetalenteerde blinde. Ze ging aan de slag met een groep zienden, een groep blinden en een groep ervaren, blinde echolocators. Die kregen gedurende tien weken training om met echolocatie voorwerpen te leren localiseren, de grootte van voorwerpen te onderscheiden, en te navigeren in een omgeving met obstakels.

Geen gemakkelijke opdrachten. Maar, meldt Thaler in vakblad PLOS One, iedereen kan het leren. De nieuwelingen deden na tien weken niet veel onder voor de experts in echolocatie. Zienden bleken soms zelfs beter te presteren dan blinden. En leeftijd is geen probleem: je bent nooit te oud om echolocatie te leren. Thaler heeft de blinden in haar onderzoeksgroep nog lang gevolgd om te zien of echolocatie hen ook hielp in hun dagelijkse omgeving. Ze was bang dat mensen niet graag tongklikkend door het leven zouden gaan, omdat dat stigmatiserend kan werken. Maar ze bleken alleen maar enthousiast over hun nieuwe kompas.

Het wordt tijd, zegt Thaler, dat echolocatie vast onderdeel wordt van de training van slechtzienden.

Lees ook:

Dankzij optogenetica kan een blinde weer gedeeltelijk zien

Met een genetische aanpassing in de cellen van zijn netvlies kan een blinde weer dingen zien. Het is de eerste, geslaagde stap van een nieuwe therapie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden