Regeling

Toeslagenouder, gescheiden en schulden? Dan heb je vooralsnog pech

Roger Derikx vocht ruim tien jaar lang tegen de fiscus, die tienduizenden euro's aan toeslagen van hem terugvorderde. Beeld Martijn Gijsbertsen
Roger Derikx vocht ruim tien jaar lang tegen de fiscus, die tienduizenden euro's aan toeslagen van hem terugvorderde.Beeld Martijn Gijsbertsen

Zijn ex krijgt als toeslagenouder wél compensatie en hij niet. Daarom spant Roger Derikx een kort geding tegen de staat aan, dat vandaag dient. ‘Ik dreig te verliezen wat ik het heb opgebouwd.’

Rianne Oosterom

Nee, hij was niet zo’n zwerver die met een rugzak door Nederland trok, zegt Roger Derikx (47), schamper lachend. “Ik verbleef bij vrienden en familie, maar ik had geen eigen woning.” Sinds vorig jaar heeft hij een huis en een vaste baan in de transportsector. Maar net nu zijn leven op orde is, dreigt hij alles kwijt te raken.

De reden? Hij was nog samen met zijn ex-vrouw toen ze in de schulden belandden door problemen met de Belastingdienst, vertelt hij. Ze ontvingen kindertoeslag voor hun twee kinderen, maar werden vanaf 2010 aangemerkt als fraudeurs. De spanningen en financiële problemen leidden uiteindelijk tot hun scheiding in 2014.

Vijf jaar geen woning

De schulden waren toen niet weg. “De dreiging van schuldeisers hing constant boven mijn hoofd.” Derikx had hierdoor zelfs vijf jaar lang geen woning. In 2020 meldden hij en zijn ex-vrouw zich bij de Belastingdienst als gedupeerden.

Inmiddels is Derikx’ ex een ‘erkend gedupeerde’ in de toeslagenaffaire, zoals dat heet. Zij was de officiële aanvrager van de kinderopvangtoeslag en komt daardoor in aanmerking voor compensatie in de zogeheten Catshuisregeling. Die compensatie deelt ze niet met hem, vertelt Derikx.

Ex-partners, zoals hij, vallen buiten de regeling. Voor hen is een andere regeling in de maak. Volgens het advocatenkantoor Prakken d’Oliveira, dat zijn zaak doet, voldoet hij aan de eisen van de ex-partner-regeling die nog voorligt in de Tweede Kamer. Hierop kan hij dus nog geen beroep doen.

Gewoon ‘even wachten’ op de nieuwe regeling zit er voor hem niet in. Daarom spant hij een kort geding aan tegen de Staat, dat maandag dient in Den Haag. Sinds hij vorig jaar mei een voornemen tot afwijzing kreeg voor de Catshuisregeling, kloppen verschillende schuldeisers bij hem aan. De ‘pauzeknop’ die tijdelijk op zijn schulden was gezet, is hierdoor vervallen.

Hoe is uw situatie op dit moment?

“Er is beslag gelegd op een derde van mijn salaris. Ik kan daardoor mijn financiële verplichtingen niet nakomen en dreig mijn huis te verliezen. Ik dreig te verliezen wat ik net heb opgebouwd. Voor zover ik weet wordt er sinds september al gepraat over een aparte regeling voor ex-partners, maar er is nog steeds niets geregeld. Ik voer het kort geding uit in mijn naam, maar de groep ex-partners wordt geschat op 7500 tot 10.000 mensen.”

Wat wilt u bereiken met een kort geding?

“Wat ik van de staat vraag is heel simpel: zolang die regeling niet van kracht is, eis ik een tussenoplossing, zoals het langer op pauze zetten van mijn schuld of een andere maatregel, die ervoor zorgt dat ik niet in de problemen beland. Als ik mijn verhaal doe, is iedereen onder de indruk, maar een oplossing komt er niet. Zolang je niet binnen de kaders past, doet niemand iets voor je.

“De vorige staatssecretaris heeft op verschillende momenten gezegd dat ook zij een oplossing wil voor ex-partners. Maar wanneer komt die oplossing: volgende maand? Over drie maanden, een jaar? In de tussentijd blijf ik bungelen. Ik vraag de staat gewoon: regel het nou, anders word ik opnieuw slachtoffer.”

Lees ook:

Impasse in de toeslagenaffaire: ‘Het water staat gedupeerde ouders aan de lippen’

De financiële nood bij veel gedupeerde ouders in de toeslagenaffaire is zo hoog dat zij niet langer kunnen wachten, zegt de eveneens gedupeerde Roger Derikx eerder in een interview met Trouw. Hij is betrokken bij het ouderpanel van de Belastingdienst, maar dat is er volgens hem alleen voor de show.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden