Toeslagenaffaire

‘Toeslagenkinderen’ krijgen waarschijnlijk vanaf begin 2023 herstelbetalingen

Gedupeerde ouders op de publieke tribune tijdens een debat in de Tweede Kamer over de toeslagenaffaire. Beeld ANP
Gedupeerde ouders op de publieke tribune tijdens een debat in de Tweede Kamer over de toeslagenaffaire.Beeld ANP

Het kabinet verwacht begin volgend jaar te kunnen beginnen met de eerste herstelbetalingen aan kinderen die de dupe zijn geworden van het schandaal rond de kinderopvangtoeslag.

ANP

Een wetsvoorstel waarin de regeling is opgenomen, is voor spoedadvies naar de Raad van State gestuurd. Doel is om het nog voor het zomerreces in de Tweede Kamer te behandelen.

De kindregeling maakt deel uit van een breder wetsvoorstel dat een juridische basis moet bieden aan alle herstelmaatregelen naar aanleiding van het toeslagenschandaal, waarin tienduizenden ouders slachtoffer werden van een ontspoorde fraudejacht door ambtenaren van de Belastingdienst. Het wetsvoorstel moet voor gedupeerden ook inzichtelijker maken op welke regelingen zij aanspraak kunnen maken.

Tot dusver werden herstelmaatregelen vastgelegd in losse beleidsbesluiten, zoals de Catshuisregeling die voor gedupeerde ouders voorziet in een eerste vergoeding van 30.000 euro en hulp bij de aanpak van schulden. Onder andere de Raad van State had daar veel kritiek op.

In het wetsvoorstel zit ook een regeling voor mensen die de dupe zijn geworden van misstanden rond de zorg- en huurtoeslag en het kindgebonden budget. Voor de eerder aangekondigde regeling voor ex-partners van slachtoffers heeft staatssecretaris Aukje de Vries (Toeslagen) een ander wetsvoorstel in voorbereiding.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden