Werkzaamheden

Toch twee rijbanen open bij verkeersbeperkingen Haringvlietbrug

De Haringvlietbrug. Op de brug geldt binnenkort een maximumsnelheid van 50 kilometer per uur in plaats van 100. Aluminium platen die met klemmen aan de brug zijn bevestigd trillen los door het verkeer dat over de brug rijdt. Beeld ANP
De Haringvlietbrug. Op de brug geldt binnenkort een maximumsnelheid van 50 kilometer per uur in plaats van 100. Aluminium platen die met klemmen aan de brug zijn bevestigd trillen los door het verkeer dat over de brug rijdt.Beeld ANP

Het begin van de verkeersbeperkingen op de Haringvlietbrug is opnieuw uitgesteld, dit keer van 9 naar 23 augustus.

Redactie Trouw

Reden voor het uitstel is dat er is besloten het verkeer in beide richtingen niet over één baan, maar twee versmalde banen te laten gaan gedurende de werkzaamheden. De voorbereidingen daarvoor kosten extra tijd, schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen aan de Tweede Kamer. De geplande verlaging van de maximumsnelheid van 100 naar 50 kilometer per uur blijft ongewijzigd, aldus de bewindsvrouw.

De brug in de A29 is een belangrijke verbinding tussen Zuid-Holland, Zeeland en Noord-Brabant. Er is onderhoud nodig aan de brug omdat deze er slecht aan toe is. "Zonder aanvullende maatregelen wordt de kans steeds groter dat er een klem of plaat loskomt van de brug", zei Rijkswaterstaat in juni. In 2023 moet er een permanente oplossing komen voor het probleem. Tot die tijd gelden de beperkingen.

null Beeld Louman & Friso
Beeld Louman & Friso

De plannen om in elke richting maar één baan open te hebben leidden tot verzet. Ruim 10.000 mensen tekenden een petitie tegen het plan. Ook gemeenten in het gebied spraken zich ertegen uit. De gemeente Hoeksche Waard laat in een verklaring weten blij te zijn dat er geluisterd is naar de bezwaren van die en vele andere gemeenten en er nu "voor de minst slechte oplossing is gekozen". De beslissing getuigt er volgens de gemeente van dat "er oog is voor de gevolgen en er constructief is meegewerkt aan zo goed mogelijke oplossingen voor zowel de hulpdiensten als het overige verkeer", en het huidige plan zal "minder maatschappelijke schade veroorzaken".

Eerder liet van Nieuwenhuizen weten dat de verkeersbeperkingen tijdens de avondspits voor ruim een uur vertraging zouden gaan zorgen. Onduidelijk is hoeveel vertraging dit nieuwe plan gaat opleveren, maar de verwachte hinder zal minder zijn, laat Rijkswaterstaat weten. Politie en Openbaar Ministerie zullen dagelijks, met mobiele controles en via flitspalen, handhaven op de nieuwe toegestane snelheid van 50 kilometer per uur.

Transport en Logistiek Nederland (TLN) is blij met het besluit van de minister, aangezien het vorige plan volgens de brancheorganisatie enorme gevolgen zou hebben voor transportondernemers. De kosten zouden oplopen tot zeker 53 miljoen euro, zo berekende TLN. "Met dit besluit voorkomt de minister onnodige miljoenenschade voor de transportsector. Dit is bovenal goed nieuws voor onze leden, maar ook voor iedereen in de regio, die zwaar benadeeld zou worden door de wegwerkzaamheden", aldus TLN-directeur Jan Boeve.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden