Sociaal platform

Toch geen boete voor verwerken van beelden amateurvoetbal door VoetbalTV

 Voetbalwedstrijd in Zeeuws-Vlaanderen.  Beeld Frank Peters
Voetbalwedstrijd in Zeeuws-Vlaanderen.Beeld Frank Peters

De hoogste bestuursrechter oordeelt dat VoetbalTV een eerder opgelegde boete van de Autoriteit Persoonsgegevens niet hoeft te betalen.

Nuri Kurnaz

Het platform VoetbalTV is toch niet in de fout gegaan, oordeelde De Raad van State woensdag. Anders dan de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) wilde, hoeft VoetbalTV geen boete te betalen voor het verwerken van beelden van (minderjarige) sporters. De privacytoezichthouder legde in 2020 een onterechte boete op van 575.000 euro.

Volgens de AP werden de beelden uit zuiver commercieel belang verzameld. Zonder toestemming verwerken van beelden van willekeurige minderjarige amateurvoetballers druist in tegen de AVG-wetgeving, tenzij er een ‘gerechtvaardigd belang’ is voor het verwerken van de gegevens.

VoetbalTV had niet alleen een commercieel belang bij de gegevensverwerking, vond het platform zelf. De hoogste bestuursrechter geeft VoetbalTV daarin dus gelijk.

Meer dan 150 clubs namen deel

Het sociaal platform, een samenwerking tussen de KNVB en mediabedrijf Talpa, verzamelde in opdracht van voetbalclubs videobeelden in het amateurvoetbal. 153 voetbalclubs namen deel aan het sociaal platform, waarop 3000 wedstrijden werden opgenomen en uitgezonden.

Men kon op het VoetbalTV-platform voetbalmomenten terugkijken, wedstrijden analyseren, gegevens verzamelen en delen met anderen. Sporters konden eigen beelden achteraf delen en trainers konden bovendien een analysetool gebruiken.

De hoogste bestuursrechter vindt daarom dat VoetbalTV niet uitsluitend een commercieel belang had bij het maken van beelden van voetbalwedstrijden. De zaak kan als voorbeeld dienen voor meer bedrijven die privégegevens verwerken.

Reactie AP

De AP reageert teleurgesteld op het besluit: “jammer, maar dit betekent niet dat bedrijven zomaar ‘gerechtvaardigd belang’ mogen roepen als zij een grote inbreuk maken op de privacy van mensen.” De AP kan nog steeds boetes opleggen voor het misbruiken van persoonsgegevens door bedrijven.

Lees ook :

Het inmiddels failliete VoetbalTV vecht zijn boete van de AP toch aan’.
De Autoriteit Persoonsgegevens moest voor de rechter
de boete verdedigen die het oplegde aan VoetbalTV.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden