Corona

Tijdens tweede golf al veel meer patiëntenverhuisd dan in het voorjaar

Een speciale ambulancebus heeft in Rotterdam zes coronapatiënten opgehaald en naar Zuid-Limburg gebracht.Beeld Arie Kievit

Tijdens de coronacrisis moet het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding de zorg in ziekenhuizen voor iedereen toegankelijk houden. Bijna geruisloos werden sinds half september al half zoveel meer patiënten naar andere ziekenhuizen verplaatst dan in het voorjaar.

Hectiek valt niet te bespeuren bij het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) in Zeist. Op de kantoorvloer van het grijs-witte gebouw waarin het crisisinitiatief patiënten verdeelt over ziekenhuizen die nog bedden beschikbaar hebben, turen enkele medewerkers geconcentreerd naar hun scherm.

De kalme sfeer is opvallend, want het is opnieuw alle hens aan dek voor het LCPS. Sinds half september heeft het centrum al meer dan duizend zieken verplaatst, veel meer dan de 732 patiënten die het tijdens de eerste coronagolf onderbracht in andere regio’s. Maandenlang stonden ic-afdelingen toen in verschillende delen van het land op springen.  

Ook nu is de situatie nijpend, zegt Monique Jacobs, hoofd van het LCPS. “Elke dag worden nog een paar honderd coronapatiënten in het ziekenhuis opgenomen, de vraag naar bedden duurt onverminderd voort. In de zorg is het effect van de kabinetsmaatregelen niet snel merkbaar.” Vooral patiënten uit Zeeland en Noord- en Zuid-Holland verhuisden de afgelopen weken naar andere regio’s, stelt ze, omdat de bedden in hun eigen provincies bezet waren. Ziekenhuizen in Noord-Nederland en Zwolle vingen de meeste zieken op.

Geen kinderziektes meer

Ondanks de grote aantallen patiënten die verkast moeten worden, heerst er dit keer geen paniek in Zeist. “De nervositeit van eerste coronagolf is er nu niet”, merkt Jacobs. “Dat komt omdat de processen op orde zijn.” Nadat de ‘kinderziektes’ in de aanpak in de relatief rustige zomer zijn aangepakt, was het LCPS klaar voor de tweede golf, legt ze uit. Een andere situatie dan tijdens de eerste uitbraak van corona, toen het centrum in allerijl moest worden aangepakt.

Ook andere factoren spelen een rol bij de rust. Zo is de instroom van Covid-patiënten in ziekenhuizen geleidelijker, is de ziekte beter behandelbaar en komen er minder mensen op de ic te liggen. Bovendien duurt de ziekenhuisopname over het algemeen korter dan in het voorjaar. “Daar staat tegenover dat geprobeerd wordt de reguliere zorg dit keer op gang te houden”, zegt Jacobs. “Dat geeft meer vraag naar bedden, waardoor er weer patiënten verplaatst moeten worden naar andere regio’s.”

Oplaaiende emoties

Hoe werkt zo’n overplaatsing? Een arts die een patiënt wil verplaatsen, moet dat eerst proberen te regelen via een regionaal coördinatiecentrum. Lukt dat niet, dan komt het LCPS in beeld. De pakweg honderd mensen die in totaal voor het LCPS werken, onder wie experts op het gebied van logistiek, zorg en ICT en veertig studenten geneeskunde, weten precies welk ziekenhuis in het land bedden beschikbaar heeft voor welk type patiënten.

Als er een vrij bed gevonden is voor een zieke uit een ander deel van het land, moeten het uitplaatsende en het ontvangende ziekenhuis onderling op medische inhoud definitief tot overeenstemming komen. Mogelijk blijkt bij die laatste controle dat de patiënt te ziek is om te worden verplaatst. Of dat de patiënt al vrij snel naar huis kan en dat het ontvangende ziekenhuis liever iemand heeft die langer blijft.

De aanpak werkt goed, stelt Jacobs. “Het creëert rust bij de ziekenhuizen. Alleen bij zeer acute problemen ontstaat soms spanning. Je moet dan denken aan een onverwacht grote toename van patiënten in een gebied. Of aan sluiting van ziekenhuisafdelingen vanwege coronabesmettingen onder het zorgpersoneel.”

Soms krijgt het LCPS  te maken met oplaaiende emoties van artsen die iets anders voor hun patiënt willen dan het coördinatiecentrum kan bieden. Jacobs zegt dat te begrijpen. “Een arts wil het beste voor zijn patiënt, zeker als hij ziet hoe zwaar die het heeft. Maar ons doel is ervoor te zorgen dat de druk zo evenredig mogelijk over de ziekenhuizen wordt verdeeld. Dat is een landsbelang.”

Lees ook:

De mitsen en maren van het nieuwe vaccin tegen corona

Volgens de voorlopige resultaten biedt het vaccin van Pfizer en BioNTech 90 procent bescherming tegen het coronavirus. Hoe goed is dit nieuws?

Een ‘hoopgevend’ corona-vaccin brengt de beurzen in jubelstemming

Pfizer lijkt een corona-vaccin te hebben ontwikkeld dat werkt. Experts willen eerst meer data zien.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden