Noodopvang

Tijdelijke opvang 150 asielzoekers in Maastricht, vijftig minderjarigen op paleis Soestdijk

null Beeld Kees van de Veen
Beeld Kees van de Veen

150 asielzoekers uit Ter Apel kunnen vanaf donderdag tijdelijk terecht in sporthal De Geusselt in Maastricht. In Paleis Soestdijk worden ongeveer vijftig minderjarige asielzoekers opgevangen.

Redactie Trouw

De sporthal in Maastricht wordt drie weken lang ingezet als noodopvang, schrijft burgemeester Annemarie Penn-te Strake dinsdag aan de gemeenteraad.

De gemeente besloot tot de noodopvang gezien de schrijnende situatie in Ter Apel, waar mensen op stoelen en in tenten moeten slapen. “Als stadsbestuur vinden we het onze plicht om deze mensen te helpen; vandaar dat we de zoektocht die al liep naar een geschikte plek versneld hebben. De keuze is gevallen op sporthal De Geusselt omdat deze het snelst geschikt was te maken voor opvang”, aldus Penn.

Vluchtelingenopvang paleis Soestdijk

Op het terrein van paleis Soestdijk worden ongeveer vijftig minderjarige asielzoekers opgevangen. Het is de bedoeling dat de alleenstaande minderjarige vluchtelingen onderdak krijgen in de voormalige marechausseekazerne op het landgoed. Ze mogen daar een jaar blijven.

De gemeente Baarn, waar Soestdijk onder valt, heeft afspraken over de opvang gemaakt met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Het COA huurt het terrein van de huidige eigenaar van het paleis, MeyerBergman Erfgoed Groep. Baarn moet nog wel een vergunning geven voor de opvang.

Lees ook:
Vluchtelingenwerk over oplopende achterstanden IND: ‘Dit dreigt een crisis bovenop een crisis te worden’

De snel oplopende achterstand bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) baart Vluchtelingenwerk Nederland grote zorgen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden