Politieagenten van de Mobiele Eenheid (ME) en hekken bij station Utrecht Centraal. Een demonstratie op het Jaarbeursplein tegen de 1.5 meter maatregel rondom het coronavirus is verboden. De politie houdt rekening met demonstranten die mogelijk toch naar de stad komen en sluit ongeregeldheden niet uit.

Noodbevel

Tientallen arrestaties in Utrecht en Wageningen na onrustige middag

Politieagenten van de Mobiele Eenheid (ME) en hekken bij station Utrecht Centraal. Een demonstratie op het Jaarbeursplein tegen de 1.5 meter maatregel rondom het coronavirus is verboden. De politie houdt rekening met demonstranten die mogelijk toch naar de stad komen en sluit ongeregeldheden niet uit. Beeld ANP

De politie heeft zaterdagmiddag in Wageningen tientallen demonstranten aangehouden, zei een woordvoerster. In Utrecht meldt de politie dat er vijftien aanhoudingen zijn verricht. 

De aanhoudingen volgden op een onrustige dag in vooral het centrum van Utrecht, waar vooraf werd gevreesd om rellen door zo'n duizend voetbalsupporters die naar het centrum van de Domstad wilden komen. Het Jaarbeursplein werd afgegrendeld, ook het station werd afgesloten. 

De politie had informatie gekregen dat een groep van ongeveer tweehonderd betogers tegen de coronamaatregelen vanuit Utrecht onderweg gingen naar Wageningen. Volgens de politie waren er ook hooligans bij die de openbare orde wilden verstoren, aldus de woordvoerster. De betogers werden gevorderd om te vertrekken van het 5 mei plein, waar ze wilden demonstreren. Tientallen personen luisterden niet en werden vervolgens opgepakt. 

Hoewel er kleine botsingen waren, waarbij betogers voorwerpen gooiden naar de ME, zijn er geen grote confrontaties geweest, aldus de politie.

Beeld ANP

Vijftien aanhoudingen in Utrecht 

Een groep betogers en leden van Nederland in Opstand wilden eerst in Utrecht demonstreren tegen de coronamaatregelen, maar dat was verboden. Het zou daarbij gaan om supporters van een aantal voetbalclubs. Naar verwachting 1500 mensen wilden naar het Jaarbeursplein komen, maar de gemeente, politie en justitie vonden dat deze bijeenkomst niet veilig kan plaatsvinden.

Lucas Bolsius, plaatsvervangend voorzitter van de Veiligheidsregio Utrecht, vaardigde vanmiddag een noodbevel uit voor het centrum uit vrees voor rellen. Daarna werd de uitgang van het station richting Jaarbeurs helemaal afgesloten om te voorkomen dat mensen naar het centrum gaan. De politie meldde aan het eind van de middag vijftien personen te hebben aangehouden, die niet wilden weggaan na hen dat was gesommeerd. 

In de stad zelf was vandaag veel politie op de been. Het Jaarbeursplein was door de politie afgezet met schermen. Sinds het eind van de ochtend zouden ook mensen zijn aangesproken die in het zwart gekleed gaan en grote tassen bij zich hebben. 

De politie had vanochtend concrete informatie binnen gekregen dat “grote groepen relschoppers van diverse pluimage de demonstratie willen aangrijpen om tot een gewelddadig treffen (met de politie) te komen. Dit zal leiden tot ernstige wanordelijkheden en doordat de 1,5 meter niet kan worden nageleefd, tevens tot gezondheidsrisico’s”, aldus waarnemend burgemeester van Utrecht Peter den Oudsten.

Lees ook:

Waar komt het wantrouwen tegen kabinet en RIVM vandaan?

 Vanwaar de grote weerstand tegen de maatregelen? Twee tegenstanders van de maatregelen benoemen vier grote bezwaren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden