Criminelen
Tientallen aanhoudingen na hack versleutelde communicatie door politie
De politie is erin geslaagd om een aanbieder van versleutelde communicatie te kraken. De actie leidde tot tientallen aanhoudingen, drugsvondsten en miljoenen euro's contant geld.
De autoriteiten konden maandenlang meelezen met berichtenverkeer tussen criminelen. Naar aanleiding van de hack zijn bijna tachtig doorzoekingen gedaan en ruim 40 verdachten aangehouden in onder meer Nederland, Duitsland en België. Daarbij zijn volgens de politie twee drugslabs en een cocaïnewasserij aangetroffen. Daarnaast werden meerdere kilo’s aan verdovende middelen, vuurwapens en meer dan 4 miljoen euro contant geld in beslag genomen.
Onder de aangehouden verdachten zitten zowel gebruikers als eigenaren en beheerders van de communicatiedienst genaamd Exclu. De aanbieders van deze dienst worden ervan verdacht dat ze als criminele organisatie andere criminelen faciliteren. De politie meldt dat Exclu een cryptocommunicatiedienst is waarmee gebruikers elkaar heimelijk versleutelde berichten kunnen sturen, buiten het zicht van politie en justitie om.
Met een app die zij kunnen installeren op een smartphone kunnen criminelen berichten, foto’s en video’s uitwisselen. Naar schatting heeft de app 3000 gebruikers waarvan 750 Nederlandstalige.
Eerder succes
De politie wist al eerder versleutelde communicatie te kraken. Zo werden in 2016 de servers van Ennetcom in beslag genomen en werden Encrochat en SkyECC ontmanteld.
In juni vorig jaar oordeelde de Hoge Raad voor het eerst over de rechtmatigheid van het gebruik van bewijs van zogenoemde Ennetcom-data. Een veroordeelde in een moordzaak was in cassatie gegaan. Hij vond dat de chats niet gebruikt mochten worden als bewijs omdat Nederland de gegevens had gekregen als onderdeel van een andere strafzaak. De hoogste rechter oordeelde dat de chats wel degelijk als bewijs gebruikt mochten worden in deze zaak.
Lees ook:
Grootschalige internationale actie tegen georganiseerde misdaad leidt tot 49 arrestaties in Nederland
Het is de politie in zestien landen gelukt om ‘live’ mee te lezen met berichten die criminelen elkaar stuurden. Daardoor zijn er talloze drugstransporten onderschept en overvallen en liquidaties voorkomen, maakte Europol dinsdag bekend.