Compensatie

Tienduizenden Groningers krijgen aardbevingsschade alsnog vergoed

Een scheur in de muur van een woning in het Groningse Leermens.  Beeld ANP
Een scheur in de muur van een woning in het Groningse Leermens.Beeld ANP

Groningers die in het verleden geen of weinig schadevergoeding kregen voor aardbevingsschade, komen binnenkort alsnog in aanmerking voor financiële compensatie. Tienduizenden Groningse huishoudens krijgen ieder een bedrag van maximaal 5000 euro.

Merijn van Nuland en Willem van Reijendam

In totaal komen zo’n 40.000 Groningse adressen in aanmerking, meldt het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG). De totale omvang van het compensatiepakket zal maximaal zo’n 100 miljoen euro bedragen. Dat bedrag komt bovenop de ruim 970 miljoen euro die tot op heden al is toegekend om aardbevingsschade door de gaswinning te verhelpen.

Verschillen rechttrekken

Het geld is specifiek bedoeld voor huishoudens die in het verleden niet of slechts heel beperkt in aanmerking kwamen voor een schadevergoeding. De afgelopen jaren zijn er tussen Groningers flinke onderlinge verschillen ontstaan in de hoogte van de financiële compensatie, en met deze maatregel hoopt het IMG die verschillen nu recht te trekken.

Sinds 2021 is het voor huiseigenaren buiten de epicentra van het bevingsgebied mogelijk om een vaste vergoeding van 5000 euro te ontvangen, ook zonder een schadebeoordeling. In de praktijk leidde dat tot scheve blikken bij de Groningers die vóór die tijd al compensatie hadden aangevraagd, en vaak een lager bedrag kregen uitgekeerd. De compensatie van die laatste groep wordt nu ook aangevuld tot het vaste bedrag van 5000 euro.

“De verschillen leiden tot gevoelens van ongelijke behandeling”, zegt Bas Kortmann, bestuursvoorzitter van het IMG. “Met deze maatregelen verkleinen we de verschillen die in de maatwerkaanpak zijn ontstaan.”

Belangenorganisatie niet enthousiast

Eerder kozen al 30.000 Groningers voor een vaste schadevergoeding van 5000 euro. Zo’n vaste vergoeding versnelt de schadeafhandeling, omdat huiseigenaren niet eerst hoeven te bewijzen dat de gaswinning de schade heeft veroorzaakt. Wie eenmaal van dat bedrag gebruik maakt, kan vervolgens niet nogmaals een schademelding doen, tenzij een nieuwe aardbeving extra schade veroorzaakt.

De Groninger Bodembeweging is weinig enthousiast over de maatregel. “Het is een slimme zet want het IMG handelt op deze manier een hele stapel schadedossiers af”, zegt Merel Jonkheid, woordvoerder van de belangenorganisatie voor huiseigenaren in het aardbevingsgebied. “Maar daar staat tegenover dat dat bedrag ook een soort finale kwijting is. Je kunt daarna niet nog eens schade melden die je later ontdekt. En het is maar de vraag of mensen goed kunnen beoordelen of deze 5000 euro al hun schade dekt.”

Lees ook:

Al jaren in de Groningse aardbevingsellende: ‘Ik geloof niet meer in goede bedoelingen’

Femke Braamhorst en haar man Dennes Spek uit het Groningse Den Horn zitten al jaren in de aardbevingsellende. Na een serie nare ervaringen met de instanties stapt het stel nu naar de rechter.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden