Vuurwerkschade

Tien miljoen schade rond jaarwisseling; GroenLinks en PvdD willen werk maken van vuurwerkverbod

Feestvierders en vuurwerk in Amsterdam tijdens de jaarwisseling.  Beeld ANP
Feestvierders en vuurwerk in Amsterdam tijdens de jaarwisseling.Beeld ANP

De schade die rond de jaarwisseling is aangebracht aan auto's en woningen komt naar schatting uit op ongeveer 10 miljoen euro.

Redactie Trouw

Dat meldt het Verbond van Verzekeraars dinsdag.

Dat is meer dan vorige jaarwisseling: toen was de nieuwsjaarsnacht goed voor 8,5 miljoen euro aan schade. Toen gold ook een vuurwerkverbod. Het jaar daarvoor, voor de coronacrisis en voor het vuurwerkverbod, ging het nog om een schadepost van circa 14 miljoen euro.

Vuurwerk speelde een rol in 43 procent van het totale aantal branden tijdens de jaarwisseling. Vorig jaar was dit nog 20 procent, aldus de verzekeraars. De Stichting Salvage, die verzekerden namens de gezamenlijke brandverzekeraars eerste hulp biedt na een brand, kreeg 56 procent meer meldingen dan bij de jaarwisseling ervoor. Die meldingen namen een jaar eerder juist met 56 procent af.

Volgens het Verbond van Verzekeraars ligt de werkelijke schade overigens hoger, omdat medische kosten en claims op zakelijke verzekeringen niet zijn inbegrepen. De verzekeraars verwachten dit jaar ongeveer 8 miljoen euro uit te keren voor schades aan woningen en inboedels en 2 miljoen euro wegens schade aan auto’s.

Achtergebleven vuurwerkresten in Amsterdam. Beeld ANP
Achtergebleven vuurwerkresten in Amsterdam.Beeld ANP

‘Doorpakken met vuurwerkverbod’

De Volkskrant meldt vandaag dat GroenLinks en de Partij voor de Dieren willen doorpakken om het tijdelijke vuurwerkverbod dat de afgelopen twee jaarwisselingen gold permanent te maken. Zij dienen daartoe nog deze week hun wetsvoorstel in, om alles behalve het kindervuurwerk te verbieden. Of ze daar een Kamermeerderheid achter krijgen, is alleen onzeker.

Partijleiders Jesse Klaver en Esther Ouwehand mikken al enkele jaren op een vuurwerkverbod voor consumenten - naast om de schade en overlast ook omwille van de schade die het jaarlijks aan de natuur aanricht. In 2020 en 2021 werden ze daarbij ingehaald door de actualiteit - de afgelopen twee jaar werd een tijdelijk verbod van kracht om de ziekenhuis niet verder te belasten tijdens de coronacrisis.

Klaver en Ouwehand willen het daar niet bij laten en hopen nu het momentum te benutten. Ook zien ze dat een toenemend aantal gemeenten al voor de coronacrisis besloot tot een lokaal vuurwerkverbod.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden