Subsidie

Tien gemeenten krijgen een half miljoen voor de aanpak van overlastgevende asielzoekers

Het asielzoekerscentrum in Sneek.Beeld ANP

Met cameratoezicht, coaches en extra boa’s willen tien gemeenten overlast door asielzoekers te lijf. Ze krijgen een half miljoen van staatssecretaris Broekers-Knol.

Staatssecretaris Broekers-Knol geeft tien gemeenten in Nederland subsidie voor de aanpak van overlastgevende asielzoekers. Met het geld willen gemeenten met boa’s, toezichthouders, coaches en cameratoezicht de overlast verminderen. De tien gemeenten krijgen samen een half miljoen.

In de deelnemende gemeenten, onder andere Oisterwijk, Emmen, Westerwolde en Venray, is al langere tijd sprake van overlast vaak van zogenoemde veiligelanders, een groep asielzoekers die weinig kans maakt op een verblijfsvergunning. Hun aanvraag moet wel worden behandeld, wat zorgt voor extra druk op het opvangsysteem.

“De overgrote meerderheid van de asielzoekers in Nederland veroorzaakt geen problemen”, zegt de staatssecretaris. “Een relatief kleine groep zorgt echter wel voor overlast, zoals winkeldiefstal, vernieling en bedreiging. Dat ondermijnt het draagvlak voor de opvang van mensen die onze bescherming nodig hebben.”

Experiment met versoberde opvang

De deelnemende gemeenten kiezen elk voor een andere aanpak. Zo installeert de gemeente Oisterwijk camera’s  om toezicht te houden rond het asielzoekerscentrum. Emmen kiest ervoor om toezichthouders het station in de gaten te laten houden, waar overlast is van asielzoekers die van of naar het aanmeldcentrum in Ter Apel reizen. Meerdere gemeenten stellen extra boa’s aan die fietsendiefstal, zwartrijden en agressie in het openbaar vervoer moeten tegengaan.

De subsidie is onderdeel van een breder pakket maatregelen om overlast tegen te gaan. Zo zijn sinds vorig jaar vier ‘ketenmariniers’ actief, aangesteld door Justitie, die met alle betrokken partijen overleggen over de aanpak. Sinds vorige maand wordt in Budel en Ter Apel geëxperimenteerd met sobere opvanglocaties voor veiligelanders: de asielzoekers krijgen geen leefgeld en worden bij het verlaten en binnenkomen van de opvang gecontroleerd. De sobere opvang moet veiligelanders ontmoedigen om naar Nederland te komen.

Lees ook:

Verkeerde beoordelingen homoseksualiteit door IND zijn moeilijk uit te bannen

Honderden Oegandese asielzoekers logen bij de IND over hun geaardheid. Marcelle Reneman van de Vrije Universiteit: ‘Geef asielzoekers het voordeel van de twijfel’.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden