Thomas Cook

Thomas Cook Nederland schrapt dinsdag alle vertrekkende vluchten

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Thomas Cook Nederland, waar ook reisorganisatie Neckermann onder valt, schrapt dinsdag alle vertrekkende vakantievluchten vanuit Nederland vanwege het omvallen van het Britse moederbedrijf.

Volgens een woordvoerder van de reisorganisatie gaat daardoor de reis van zo'n duizend passagiers niet door. “We hebben ze per mail en via social media op de hoogte gebracht.” Om hoeveel vluchten het gaat, is nog niet duidelijk.

Thomas Cook Nederland vliegt vooral naar Zuid-Europese zonbestemmingen vanaf Schiphol en Eindhoven Airport. De organisatie stuurt dinsdag geen extra medewerkers naar beide luchthavens. Reizigers die vanaf woensdag vertrekken vinden volgens het bedrijf binnenkort meer informatie op de website van Thomas Cook, neckermann.nl en sgr.nl.

Naar aanleiding van faillissement van het Britse moederbedrijf op maandag heeft Thomas Cook in Nederland gekeken naar mogelijkheden om de geboekte reizen hier uit te blijven voeren. “Ondanks alle inspanningen is dit helaas niet gelukt. Daar komt bij dat het niet uit te sluiten is dat de klanten van Thomas Cook Nederland, die op korte termijn op vakantie gaan, geen gebruik kunnen maken van de door hen geboekte accommodatie”, stelt het bedrijf in een verklaring.

Noodnummer geopend

Garantiefonds SGR heeft een speciaal telefoonnummer ingesteld voor reizigers die met Thomas Cook op vakantie zijn of op vakantie zouden gaan. Zij kunnen bellen naar 070-30 711 11. Dat nummer is alleen bedoeld voor reizigers die al op hun bestemming zijn en in de problemen zijn gekomen.

Het garantiefonds werkt samen met reisorganisatie TUI, die de bellers verder helpt. Ook staan veel reisbureaus de SGR bij.

Beschermd

Thomas Cook Nederland heeft inmiddels bij de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) melding gedaan van financieel onvermogen. Maar er is volgens de Nederlandse tak geen sprake van een faillissement, zoals wel het geval is bij de Britse Thomas Cook Group. Ook is er nog niet besloten of het bedrijf in Nederland bijvoorbeeld uitstel van betaling gaat aanvragen. Daarover vindt dinsdag verder overleg plaats. Op maandag maakte Thomas Cook Nederland bekend voorlopig geen nieuwe klanten aan te nemen. Ruim 10.000 Nederlanders zijn nu nog via de reisorganisatie op vakantie.

Mocht ook de Nederlandse tak van Thomas Cook omvallen, dan is iedereen die een pakketreis heeft geboekt beschermd via de SGR. Hun huisvesting op de plaats van bestemming of de terugreis is niet in gevaar. Op diverse bestemmingen weigerden hotels echter al klanten. Die kregen het verzoek nogmaals te betalen.

Lees ook:

Thomas Cook is niet meer. Hoe kon zo’n reisinstituut bezwijken?

Het is voorbij voor touroperator Thomas Cook. De reismarkt is zo veranderd dat het bedrijf de koers niet tijdig kon verleggen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden