Nieuws Thijs H.

Thijs H. bekent drie moorden te hebben gepleegd

Politie bij de vermoedelijke woning van Thijs H. aan de Hooikade in Den Haag. Beeld ANP

Moordverdachte Thijs H. heeft in de rechtbank in Maastricht bekend dat hij drie moorden, één in Den Haag, twee op de Brunssummerheide heeft gepleegd. Volgens H. pleegde hij de moorden tijdens een psychose en kreeg hij daartoe opdracht. H. gaf aan dat hij “volledig” gaat meewerken aan het onderzoek van justitie.

In Maastricht begon vrijdagochtend de eerste zitting van de zaak tegen H. De rechtbank had deze week bevolen dat H. op de zitting aanwezig moet zijn. De 27-jarige Limburger wordt verdacht van het doden van een 68-jarige man een een 63-jarige vrouw op de Brunssummerheide op 7 mei en een 56-jarige vrouw in de Scheveningse Bosjes in Den Haag op 4 mei. Alle drie de slachtoffers lieten hun hond uit.

Een paar uur na de dubbele moord op de Brunssummerheide meldde H. zich bij kliniek Vijverdal in Maastricht. Volgens een van de psychiaters had H. bloed op zijn handen en kleren en zei hij dat hij over die heide had rondgezworven. Nog diezelfde avond ging hij er vandoor. Zijn ouders brachten hem snel terug, maar de volgende ochtend was hij weer verdwenen. De kliniek sloeg alarm, de politie verspreidde de volledige naam en een foto van H. Hij werd later die dag gearresteerd.

 De Limburger verklaarde in de rechtbank dat hij via “nieuwsberichten en kentekens” opdracht had gekregen om twee mensen te vermoorden, anders zou er iets met zijn familie gebeuren. Na de moord op de vrouw in de Scheveningse bosjes in Den Haag durfde hij naar eigen zeggen niet meer, maar daarna kreeg hij “via een televisieprogramma te horen dat er toch echt twee mensen dood moesten”.

Volgens het OM heeft H. na zijn arrestatie eerst ontkend, toen gezwegen en daarna gezegd dat hij “opdracht” had gekregen om mensen te doden. Volgens H. gebeurde dat in een psychose, veroorzaakt door ADHD-medicijnen.

De officier van justitie merkte op dat er op zijn computer zoekopdrachten zijn gevonden als ‘hoe gedraag ik me als een psychopaat’ en ‘hoe leid ik hulpverleners om de tuin’. Ook vraagt ze zich af of het “veelvuldig drugsgebruik” van de man iets met zijn daden te maken kan hebben. Over het motief van H. tast justitie nog in het duister.

H. wordt later deze maand opgenomen in het Pieter Baan Centrum voor onderzoek naar zijn geestelijke gesteldheid. Hij heeft aangegeven “volledig” mee te willen werken aan het onderzoek. Aan het einde van de zitting vertelde hij dat hij verschrikkelijk veel spijt heeft van zijn daden. “Ik hoop dat jullie steun bij elkaar kunnen vinden”, zei hij tegen de aanwezige nabestaanden.

Ouders

De ouders van drievoudig moordverdachte Thijs H. hebben zich “niet altijd even meewerkend opgesteld als het gaat om de waarheidsvinding”. Dat zei de officier van justitie vrijdag tijdens de eerste niet-inhoudelijke zitting in de rechtbank in Maastricht. Volgens het Openbaar Ministerie zijn er aanwijzingen dat er na de dubbele moord op de Brunssummerheide sporen zijn weggemaakt. De kleding van H. is gewassen, net als de rugtas waarin het vermoedelijke moordwapen zat. Dat mes is ook schoongemaakt. De ouders zijn overigens geen verdachte in deze zaak, meldt het OM.

Lees ook: 

Ook in een zaak als Thijs H. is er alle reden om zuinig te zijn op het medisch beroepsgeheim

Het verwijt dat hulpverleners van Thijs H. te laat contact met de politie gezocht hebben is onterecht, schrijft Martin Buijsen, hoogleraar gezondheidsrecht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden