Texas op weg naar extreem strenge abortuswetgeving

null Beeld Anita Huisman
Beeld Anita Huisman

Abortus wordt in de Amerikaanse staat Texas vanaf vandaag alleen in uitzonderlijke gevallen toegestaan, tenzij het federale Hooggerechtshof ingrijpt. De nieuwe wet verbiedt abortus na de zesde week van de zwangerschap, ook in het geval van een zwangerschap die voortkomt uit verkrachting en incest.

De wet moedigt de inwoners van Texas ook aan om iedereen die de wet overtreedt voor de rechter te slepen. Als de aanklager succesvol is dan kan die een premie van 10.000 dollar ontvangen.

Zowel klinieken als burgers die ‘hulp en steun’ bieden bij een abortus die na de grens van zes weken wordt uitgevoerd lopen het risico op deze manier aangeklaagd te worden. Wie onterecht wordt aangeklaagd kan de juridische kosten niet terugvorderen.

Verschillende organisaties zijn naar het Hooggerechtshof gestapt in de hoop de wet tegen te houden. Twaalf andere staten namen eerder wetten aan waarin de grens voor abortus op zes weken werd gelegd, maar die werden ongeldig verklaard. Het Amerikaanse Hooggerechtshof erkent sinds 1973 – na de historische uitspraak in ‘Roe vs. Wade’ – namelijk het recht op abortus zolang de foetus niet levensvatbaar is, dat wil zeggen rond de 24ste zwangerschapsweek.

“Texaanse politici zullen met deze wet Roe vs. Wade praktisch verwerpen”, reageert Nancy Northup, directeur van het Centrum voor Reproductieve Rechten. Naar schatting zou de wet 85 procent van de abortussen in de staat verbieden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden