Vervolging
‘Teruggehaalde vrouw uit IS-kamp had yezidi-vrouw als slaaf’
Het Openbaar Ministerie verdenkt een Nederlandse vrouw van slavernij. Ze zou een yezidi-vrouw als slaaf hebben gehouden in Syrië.
Twaalf vrouwen die in november door Nederland zijn teruggehaald uit een gevangenenkamp in Syrië komen volgende week voor de rechter. Een van hen wordt door het Openbaar Ministerie verdacht van het gebruiken van een yezidi-vrouw als slaaf in 2015. Dat is een misdrijf tegen de menselijkheid.
Het is voor het eerst dat in Nederland iemand terechtstaat voor een misdrijf gepleegd tegen yezidi’s, een religieuze en etnische minderheid in Noord-Irak. Een tweede vrouw wordt plundering ten laste gelegd. De twaalf vrouwen worden daarnaast verdacht van terrorisme. Volgens het OM waren ze lid van de terroristische organisatie Islamitische Staat (IS). IS wordt ook verantwoordelijk gehouden voor de genocide tegen de yezidi-bevolking, vanaf 2014 in Syrië en Irak.
Nederland weigerde lange tijd de vrouwen en hun 28 kinderen terug te halen, ondanks dat de rechter daarop aandrong. Ook Nederlandse familieleden van vrouwen uit de kampen riepen daartoe op, vooral in het belang van de kinderen. Met name de VVD, het CDA en de rechtse oppositie waren fel tegen hun terugkeer. De vrouwen moesten in Syrië worden berecht en hun Nederlanderschap zou hen moeten worden afgenomen, zo vonden die partijen.
Uiteindelijk legde de rechter een ultimatum op: de vrouwen moesten binnen vier maanden terugkeren, anders zou de terrorismezaak tegen de vrouwen vervallen. Het kabinet wilde voorkomen dat de vrouwen ‘straffeloos’ zouden blijven.
Kinderen zijn ondergebracht bij jeugdzorg
De twaalf staan volgende week dinsdag voor het eerst voor de rechter, in een pro-formazitting, waar meer duidelijk wordt over de stand van het onderzoek en het vervolg van de zaak tegen de vrouwen. Ze worden in Rotterdam berecht door de rechtbank Den Haag, die gaat over internationale misdrijven. Hun kinderen zijn via de Raad voor de Kinderbescherming ondergebracht bij een jeugdzorginstelling, waar ze een speciaal programma krijgen om in de Nederlandse samenleving te integreren.
Nederland haalde al twee keer eerder vrouwen terug die naar Syrië zijn afgereisd. In 2021 keerde een vrouw met drie kinderen terug. Zij is inmiddels veroordeeld tot 3,5 jaar cel. In februari vorig jaar kwamen daar vijf vrouwen en elf kinderen bij.
Eerder meldde de AIVD dat er nog ruim twintig Nederlandse volwassenen in Noord-Syrië vastzitten: de mannen in gevangenissen, de vrouwen met hun 32 kinderen in kampen. In Noordoost-Syrië zouden verder nog 25 Nederlandse jihadisten actief zijn.
Lees ook:
Hoe de twaalf Nederlandse IS-vrouwen en hun 28 kinderen alsnog werden opgehaald uit Syrië
Het kabinet haalde eind november met hulp van Defensie 12 IS-vrouwen en hun 28 kinderen naar Nederland. Ze werden ze direct aangehouden op verdenking van terroristische misdrijven.