Agressie

Terreurverdachte sloeg boel kort en klein in gevangenis Vught. Schade: bijna 30.000 euro

Een arrestantenbus komt aan bij de PI Vught.  Beeld ANP
Een arrestantenbus komt aan bij de PI Vught.Beeld ANP

Een van de mannen die verdacht wordt van voorbereidingen tot het plegen van een terroristische aanslag in Nederland, heeft vorig jaar de boel in de gevangenis in Vught kort en klein geslagen.

Hij werd daarbij aangemoedigd door Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh.

Mouad M. ging door het lint omdat hij niet met zijn advocaat kon bellen. Hij gooide onder meer met stoelen en tafels, wierp de loopband in de fitnessruimte omver en probeerde een slot te vernielen. De schade bedroeg een kleine 30.000 euro.

M. handelde naar eigen zeggen uit frustratie omdat het personeel hem "het bloed onder de nagels vandaan haalde". Mohammed B. die daar ook in de gevangenis zit, riep onder meer Allahu Akbar tijdens de woedeuitbarsting van M. De in Marokko geboren man is inmiddels overgeplaatst naar een andere gevangenis.

Voorbereidingen aanslag

M. staat woensdag in de rechtbank in Rotterdam terecht voor onder meer voorbereidingshandelingen voor een terroristische aanslag. In juni 2018 werd hij samen met Ahmed B. aangehouden nadat informatie was onderschept die zou duiden op de voorbereidingen voor een aanslag, met wapens en explosieven. In chats werden onder meer foto's van een politiebureau in Rotterdam gedeeld als potentieel doelwit en B. zou contact hebben met 'een zuster' die wel een bomgordel wilde dragen.

Beide mannen ontkennen dat ze een aanslag wilden plegen. Volgens hen was het een beetje stoerdoenerij. Het Openbaar Ministerie noemt dat echter ongeloofwaardig. Volgens de aanklager handelden de mannen vanuit het radicaal-islamitische gedachtegoed van IS kwamen ze hier enkel heen om een aanslag te plegen. B. had net daarvoor drie jaar in de gevangenis gezeten, M. was weggelopen uit een jeugdinrichting in Frankrijk. Er staat vanuit daar nog een arrestatiebevel tegen hem open.

Geboortedatum

Hoe oud de twee zijn, willen ze niet precies zeggen. M. vertelde de rechter dat hij 20 is, maar zijn geboortedatum weet hij niet. Dat de Marokkaanse autoriteiten hebben doorgegeven dat hij in 1995 is geboren, klopt volgens hem niet. In Frankrijk staat hij geregistreerd als geboren in 2001. B. zegt dat hij met M. in de klas heeft gezeten, ook over zijn leeftijd zijn vraagtekens.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden