Rechtspraak

Terreurverdachte Amsterdam CS vindt zichzelf psychisch kerngezond

Amsterdam Centraal kort na het steekincident vorig jaar. Beeld ANP
Amsterdam Centraal kort na het steekincident vorig jaar.Beeld ANP

Hij had eigenlijk Nederlanders willen raken. Toen terreurverdachte Jawed S. vorig jaar op het Centraal Station van Amsterdam twee voorbijgangers neerstak, was hij boos op Nederlanders. Maar hij raakte twee Amerikanen. Een fout, zei S. vandaag tegen de rechtbank.

ANP/Redactie

Hij was boos op Nederlanders omdat die in zijn ogen niks deden tegen de beledigingen van PVV-voorman Geert Wilders aan het adres van de profeet Mohammed. Tijdens de eerste dag van de rechtszaak rond de gebeurtenissen van vorig jaar augustus, herhaalde S. (20) keer op keer dat hij met de trein vanuit zijn woonplaats in Duitsland naar Nederland was gekomen om zijn ‘religie te beschermen’. “Ik wilde duidelijk maken dat jullie mijn religie met rust moeten laten. Als jullie dat niet doen, dan moet je zijn voorbereid op dit soort acties.”

S., van Afghaanse afkomst, zei verder tegen de rechters psychisch kerngezond te zijn. Hij werd wel onderzocht in het Pieter Baan Centrum (PBC), maar daar konden deskundigen alleen een zeer beperkt beeld krijgen van zijn geestelijke gesteldheid. De man weigerde grotendeels mee te werken. Ook herhaalde hij meermaals dat hij bereid was geweld te gebruiken en daarom werd besloten hem veel in afzondering te houden tijdens de observatieperiode. De veiligheid van personeel en andere gedetineerden staat voorop, aldus het PBC.

Forse islamitische radicalisering

De gedragsdeskundigen hebben wel aanwijzingen gevonden voor psychische problemen bij S. en hebben ook vastgesteld dat er sprake is van ‘forse islamitische radicalisering’. Ook vinden ze zijn manier van communiceren niet normaal. Onder meer doordat hij veel in herhaling valt, met vaak dezelfde zinnen, zei de psychiater. Maar een goede diagnose kon niet worden gesteld. Het blijft daarom bij hypotheses.

Het Openbaar Ministerie beschuldigt S. behalve van het plegen van een terroristische aanslag ook van het bedreigen van drie politiemensen. Met hetzelfde mes waarmee de verdachte de Amerikaanse toeristen ernstig had verwond, kwam hij op de agenten af. Een van hen schakelde hem daarop met twee gerichte schoten uit. S. zei gisteren dat hij het niet erg zou hebben gevonden als hij als martelaar was gestorven.

De agenten op het station hadden hem door afwijkend gedrag die dag al langer in het vizier. S. was rond half twaalf ‘s ochtends met de trein in Amsterdam aangekomen en hing vervolgens drie kwartier in en om het station rond. De agent die het eerst onraad rook, had het gevoel dat S. hem in het voorbijgaan scande. Uiteindelijk viel hij de twee Amerikanen heel plotseling aan. Het ene slachtoffer werd met het mes in zijn rug geraakt, de andere raakte gewond aan zijn arm.

Morgen gaat de zaak tegen S. verder. Volgens planning volgt dan ook de strafeis van het OM.

Lees ook

Lof voor politieoptreden na terreuraanval Amsterdam CS

Agenten schakelden de verdachte razendsnel uit.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden