Asiel

Ten minste 21.500 Afghanen hebben een aanvraag gedaan om naar Nederland te komen

Een Amerikaanse soldaat begeleidt Afghanen naar evacuatievliegtuig op de luchthaven in Kaboel. Beeld AP
Een Amerikaanse soldaat begeleidt Afghanen naar evacuatievliegtuig op de luchthaven in Kaboel.Beeld AP

Het ministerie van buitenlandse zaken heeft meer dan 21.500 aanvragen ontvangen van mensen uit Afghanistan die aanspraak willen doen op de regeling voor mensen die voor de Nederlandse missie hebben gewerkt. Niet alle aanvragen zijn gedaan voor individuen; sommige voor groepen. Daarom kan het daadwerkelijke aantal hoger uitvallen.

Er moet nog worden beoordeeld of de aanvragers in aanmerking komen voor asiel, laat een ministeriewoordvoerder weten. Het gaat hier om de speciale regeling die ook voor Afghaanse tolken geldt. Volgens een woordvoerder van het ministerie is het niet ondenkbaar dat er dubbele aanvragen zijn ingediend. Of dit ook daadwerkelijk is gebeurd, kon ze niet zeggen.

Het aantal aanvragen is fors hoger dan het ministerie eerder meldde. Eerder ging het naar verluidt om 15.000 tot 16.000 meldingen.

Het ministerie meldde vorige week dat het ruim zeshonderd mensen ‘in beeld’ heeft voor hulp bij het verlaten van Afghanistan. De groep bestaat voornamelijk uit Nederlanders, statushouders, en familieleden die voor gezinshereniging in aanmerking komen. Van de zeshonderd vallen 56 mensen onder de motie van D66-Kamerlid Salima Belhaj. Die motie regelt dat niet alleen tolken maar ook anderen die de Nederlandse missie hielpen in aanmerking komen voor hulp. Het gaat dan bijvoorbeeld om bewakers, juristen, koks of chauffeurs.

Lees ook:

Achtergebleven Afghaan verstopt zich voor de Taliban. ‘Mijn kinderen vragen wanneer we gaan picknicken’

De Afghaan W. bleef achter toen Nederland de evacuaties uit het land stopte. Hij wacht op een plan van de ambassade.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden