Telegram

Telegram-groep roept 68.000 mensen op om de Vaccinatie Twijfel Telefoon te bellen

null Beeld

Een speciale telefoonlijn voor mensen die twijfelen over het coronavaccin is woensdagochtend live gegaan. Tegelijkertijd instrueerden de beheerders van een grote groep op de berichtendienst Telegram hun leden om de lijn te bellen en de gesprekken op te nemen.

“Twijfel jij nog over het vaccin? Misschien kun je eens wat informatie delen met de vaccinatie TwijfelTelefoon.” Zo begint een bericht dat de beheerders van de Telegram-groep Klokkenluiders voor vrijheid woensdagochtend deelden met hun ruim 68.000 leden. Bijgevoegd bij het bericht zijn het telefoonnummer, de openingstijden en vooral specifieke instructies met waarover te praten.

De telefoonlijn, in het leven geroepen door het Erasmus MC, is bedoeld voor individuen die twijfelen over het nemen van een coronavaccin omdat ze bijvoorbeeld zwanger zijn, een allergie of een auto-immuunziekte hebben. Maar Klokkenluiders voor vrijheid roept zijn leden op vooral ‘informatie te geven’ over ‘Antibody Dependance Enhancement en Vaers & Lareb’.

Rellen

Antibody dependance enhancement is een fenomeen waarbij mensen zieker kunnen worden van sommige virussen nadat ze ertegen gevaccineerd zijn. Vaers en Lareb zijn meld- en kenniscentra die bijwerkingen van vaccins monitoren. “Neem het gesprek op”, staat in de Telegram-oproep, “zodat we ook kunnen horen hoe goed deze mensen op de hoogte zijn.”

Het is niet de eerste actie tegen het coronabeleid die vanuit de groep gecoördineerd wordt. Eerder verschenen in de chatgroep van Klokkenluiders voor vrijheid, en elders op Telegram, oproepen tot rellen, waaronder die in Rotterdam van afgelopen vrijdag.

Lees ook:

Via Telegram kan de politie rellen voorspellen – maar dat wordt steeds ingewikkelder

De politie gebruikt chatgroepen op berichtendienst Telegram om coronarellen te voorspellen en te de-escaleren. Maar het digitale kat-en-muisspel tussen handhaving en relschoppers wordt steeds ingewikkelder.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden