Forensisch onderzoek

Tekort aan NFI-artsen leidt tot problemen bij kinderzedenzaken

null Beeld AH
Beeld AH

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft zo weinig forensisch kinderartsen dat het op bepaalde tijden geen medisch onderzoek meer kan doen bij jongeren en kinderen die slachtoffer zijn geworden van een zedenmisdrijf.

ANP

Met hulp van externe artsen is er een noodoplossing gezocht, maar een structurele oplossing is nog niet gevonden, schrijft minister van Justitie Dilan Yeşilgöz aan de Kamer.

Er is in Nederland al langer een tekort aan forensisch artsen, maar het specifieke probleem in zaken waarbij kinderen zijn betrokken is sinds maart verergerd. Eigenlijk zijn er acht fulltime artsen nodig voor dit werk. Nederland had er zes, maar in maart zijn twee nieuwe artsen afgehaakt. De gaten worden dichtgelopen door forensisch artsen en kinderartsen die elders werken, met name bij de GGD’en. Zij kunnen eventueel wel met de NFI-artsen bellen.

Het is vorige week gelukt om te zorgen dat er 24/7 een arts beschikbaar is voor onderzoek naar zedenslachtoffers tot en met twaalf jaar oud, schrijft Yeşilgöz. In de weken daarvoor, van 1 tot 26 maart, was voor deze groep ‘s avonds en ‘s nachts niet altijd een arts beschikbaar. Bij slachtoffers van dertien tot en met vijftien kan het NFI voorlopig helemaal geen onderzoek meer doen. In plaats daarvan moet een dokter van de GGD kijken, of de politie op zoek naar een andere arts die hiertoe bereid is.

“Tot nu toe zijn alle slachtoffers bij wie dat nodig was door een arts onderzocht”, schrijft de minister. “Ik betreur ten zeerste dat in sommige gevallen slachtoffers langer hebben moeten wachten of dat er geen forensisch arts beschikbaar was. Het betreft hier een zeer kwetsbare groep en ernstige feiten, waardoor het van het grootste belang is dat er adequaat onderzoek wordt verricht.”

Door het tekort aan forensisch kinderartsen ontstaan volgens Yeşilgöz ook grotere problemen met hun andere taak, “de duiding van complexe letsels in kindermishandelingszaken”. De wachtlijst die daar al bestond, wordt langzamer weggewerkt of misschien zelfs langer, verwacht zij. Het NFI heeft sowieso een tekort aan forensisch artsen, ook voor zaken waar geen kinderen bij betrokken zijn, meldde het ministerie van Volksgezondheid eerder al.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden