Lijkschouwers

Tekort aan lijkschouwers dreigt voor gemeenten

Mortuarium bij Schiphol. Beeld Patrick Post
Mortuarium bij Schiphol.Beeld Patrick Post

Wie een vermoedelijk onnatuurlijke dood sterft, wordt onderzocht door een lijkschouwer. Die beroepsgroep is echter steeds minder populair. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) vreest een tekort aan forensisch artsen voor gemeenten.

Robin Goudsmit

“Veel forensisch artsen gaan binnenkort met pensioen, terwijl er veel te weinig nieuwe worden opgeleid”, stelt de organisatie. In veel regio’s is de situatie volgens de inspectie nu al nijpend.

Ook is er sprake van veel werkdruk. “Forensisch artsen zien zich genoodzaakt tot het draaien van (te) lange diensten of veel diensten achter elkaar”, aldus de inspectie. Ze “zetten alle zeilen bij” om het werk gedaan te krijgen.

Om het probleem op te lossen, moet eerst een grondige blik worden geworpen op opleiding, financiering, werving en registratie van forensisch artsen voor gemeentelijke lijkschouwing, stelt de inspectie. “Er zijn initiatieven om de opleiding tot forensisch arts langer te maken. De gevolgen zijn niet duidelijk, maar het maakt zo’n opleiding minder aantrekkelijk”, zegt de IGJ. Ze zou ook graag meer aandacht zien voor lijkschouw in de studie geneeskunde aan universiteiten en in bij- en nascholing. Ook denkt de IGJ dat het beroep van forensisch arts aantrekkelijker zou kunnen worden gemaakt als deze groep artsen meer bij wetenschappelijk onderzoek zou worden betrokken.

Controle of de juiste euthanasieprocedures zijn gevolgd

Forensisch artsen doen 10.000 tot 12.000 lijkschouwingen per jaar. Lichamen van overledenen worden onderzocht bij een niet-natuurlijke dood of wanneer die wordt vermoed. Dat kan bijvoorbeeld als er sprake is van alcohol- of drugsmisbruik, een verkeersongeval, zelfdoding en na een misdrijf.

Ook in het geval van euthanasie bekijkt een lijkschouwer het lichaam van de overledene. Dat gebeurt om te controleren of de juiste procedures zijn gevolgd. Volgens de inspectie bekijken lijkschouwers zo’n zevenduizend euthanasiegevallen per jaar.

Officieel worden lijkschouwers benoemd door de burgemeester of wethouder. In de praktijk gaat de GGD over wie er forensisch arts wordt in een bepaalde gemeente.

Lees ook:

Marinou Arends werd aangeklaagd voor euthanasie: ‘Hier zit een arts die rotsvast overtuigd is van haar beslissing’

Arts Marinou Arends werd vervolgd voor euthanasie bij een patiënte met vergevorderde dementie. Ze is ontslagen van rechtsvervolging, maar de zaak nam een hap van vier jaar uit haar leven. ‘Ik zag mezelf als verdediger van een stuk van de euthanasiewet. Ik moest mijn rug rechten.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden