Lozing afvalwater
Tegenvaller voor Twente: Staatssecretaris wil lozing van Nam-afvalwater niet stilleggen
De lozing van verontreinigd water in lege gasvelden in Twente gaat voorlopig door. Wel stuurt de staatssecretaris aan op alternatieven.
Het is een flinke tegenvaller voor Twente én de Tweede Kamer. Staatssecretaris Hans Vijlbrief van mijnbouw gaat de omstreden injectie van verontreinigd afvalwater door de Nam in Twente niet stilleggen. De Tweede Kamer had daar in december wel om gevraagd.
In Twente leven grote zorgen over het injecteren van dit productiewater, dat vrijkomt bij de oliewinning in het Drentse Schoonebeek. Inwoners en lokale overheden vrezen dat de lozing van verontreinigd afvalwater in lege gasvelden grote gevolgen heeft voor mens en milieu.
Volgens Vijlbrief kan hij geen gehoor geven aan de wens om de lozing op te schorten als de Nam zich netjes aan de vergunningsvoorschriften houdt. “Zo’n besluit heeft juridische en financiële consequenties”, laat hij de Kamer weten. Een afgegeven vergunning ‘willekeurig’ intrekken, zou volgens hem ‘haaks staan op behoorlijk bestuur’. Vijlbrief wijst erop dat de Nam dan mogelijk gecompenseerd moeten worden voor de inkomstenderving en investeringen in bijvoorbeeld zuivering.
Ook zuivering van het water wordt onderzocht
Wel is de staatssecretaris voorstander van alternatieven voor de lozing van afvalwater. Daarbij wordt gekeken naar injecteren op de plek waar de olie ook wordt gewonnen, in Schoonebeek dus. Ook kan de Nam het water dan zuiveren, waarbij de giftige reststroom in de ondergrond wordt opgeslagen en de rest kan worden hergebruikt. De Nam is daarover in gesprek met de lokale overheden in Drenthe.
Op dit moment ligt het injecteren overigens stil, omdat de normen van een chemische stof in het water worden overschreden. Uiterlijk 1 juli 2022 moet de Nam een eindrapportage over alternatieven opleveren. Op basis daarvan neemt de staatssecretaris een besluit.
Lees ook:
Met Herman Finkers aan hun zijde is het tij gekeerd voor de Twentenaren in de strijd tegen de Nam
De Nederlandse Aardolie Maatschappij (Nam) pompt al tien jaar verontreinigd afvalwater in de Twentse bodem. Bezorgde omwonenden voerden een taaie strijd tegen de Nam, maar lijken nu, met hulp van cabaretier Herman Finkers, aan de winnende hand.