Tweede Kamerverkiezingen
Te weinig vrijwilligers op stembureaus door corona? Nee hoor, gemeenten moeten nu zelfs al mensen teleurstellen
Door corona zijn extra vrijwilligers nodig op de stembureaus, maar de werving loopt vlotter dan verwacht. ‘In de supermarkt loop je meer risico dan op een stembureau.’
Twee weken geleden was de vrees nog dat het moeilijk zou worden om genoeg stembureauleden te vinden voor de Tweede Kamerverkiezingen van maart. Die zijn dit jaar, vanwege de coronapandemie, over drie dagen uitgespreid. Het aantal mensen op een stembureau gaat van drie naar vier: een extra gastvrouw of -heer moet bij de ingang op veiligheidsmaatregelen wijzen. Er zijn minstens 70.000 mensen nodig, een stuk meer dan de gebruikelijke 40.000 à 50.000. Mogelijk haakt een groep vaste vrijwilligers af omdat zij, bijvoorbeeld vanwege hun leeftijd, tot een risicogroep voor het coronavirus horen.
Dat was althans de verwachting; inmiddels moeten gemeenten mensen teleurstellen.
Normaal is de werving van vrijwilligers een taak voor de gemeente, maar dit jaar springt het ministerie van binnenlandse zaken bij. Op 30 november startte een wervingscampagne die nu dus een succes lijkt. Na een week waren er alleen al via de centrale website van de overheid 19.000 aanmeldingen binnengekomen, meldt een woordvoerder van het ministerie. Twintig gemeenten zijn inmiddels helemaal voorzien. Daaronder vallen grote steden als Zwolle, Amsterdam en Leeuwarden, zo valt te lezen op een webpagina van de Rijksoverheid. In Den Bosch is zelfs de wachtlijst al vol.
Jongeren gewilde doelgroep
Een Facebook-advertentie van de landelijke campagne overtuigde Roosmarie Aelmans (55) om zich voor het eerst in haar leven aan te melden als stembureaulid in de gemeente Rotterdam, samen met haar dochter. De strijd om de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen speelde daarbij een rol. “Om chaos zoals in Amerika te voorkomen wil ik nu kunnen laten zien dat de democratie werkt, en ervoor zorgen dat het gaat zoals het hoort te gaan”, zegt Aelmans.
Rotterdam doet net als veel andere gemeenten eerst een beroep op haar ambtenarenbestand om de stembureaus te vullen, laat een woordvoerder weten. Samen met de andere inwoners van de gemeente die zich al aanmeldden zal dat naar verwachting genoeg mensen opleveren. Ook het Rijk, provincies en waterschappen roepen hun medewerkers op zich beschikbaar te stellen.
Omdat ouderen vaker een kwetsbare gezondheid hebben, zijn jongeren een gewilde doelgroep van de wervingscampagne. Groningen en Nijmegen maken dankbaar gebruik van hun grote studentenpopulatie. Utrecht richt zich onder andere op mbo-studenten en had op 30 november ruim 2000 van de 2700 benodigde mensen.
De landelijke campagne loopt inderdaad goed, ziet ook de Kiesraad, de organisatie die de overheid adviseert over verkiezingen. Een woordvoerder tekent aan dat de stembureauleden nog wel moeten slagen voor een training. Dat is geen reden voor grote zorgen: “Je mag aannemen dat er ook een hoop mensen overblijven, met de belangstelling die er is”.
Nobel
Voor Arjan Oldenbeuving (65) uit Bennekom was een journaaluitzending over het verwachtte tekort de aanleiding om zich aan te melden. Oldenbeuving is sinds bijna twee jaar gepensioneerd huisarts en heeft nu genoeg tijd om een dag een stembureau te bemannen. “Mijn belangrijkste motivatie is dat ik iets wil doen voor de maatschappij. Dat klinkt heel nobel, maar is wel zo.”
Voor Oldenbeuving was het risico op besmetting geen reden om af te zien van deelname: “Misschien ben ik tegen die tijd al wel gevaccineerd. Ik ben wel heel voorzichtig, en dat zal ik daar ook zijn. Je loopt meer risico wanneer je boodschappen doet, dan op het stembureau.”
Lees ook:
De uitslag kan wat langer duren, maar verder is stemmen in coronatijd heel eenvoudig
Het Brabantse Oisterwijk is een van de vier gemeenten waar vanwege een herindeling vervroegde verkiezingen worden gehouden. Nederland kan gerust zijn voor de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart, zag correspondent Orkun Akinci. Coronaproof stemmen blijkt heel eenvoudig.