Advocatuur

‘Te veel advocaten stoppen met rechtsbijstand vanwege lage tarieven’

null Beeld ANP
Beeld ANP

Steeds meer advocaten stappen uit de gesubsidieerde rechtsbijstand vanwege de onwerkbare tarieven.

Kristel van Teeffelen

Strafrechtadvocaten vrezen dat er steeds minder advocaten bereid zijn om verdachten bij te staan via de ­gesubsidieerde rechtsbijstand. De tarieven zijn zo laag dat meerdere kantoren aankondigden ermee te stoppen. Zet die daling door, dan heeft dat grote gevolgen voor de rechtsstaat, waarschuwen de voorzitters van de Nederlandse Verenigingen van Strafrechtadvocaten (NVSA) en de Nederlandse Verenigingen van Jonge Strafrechtadvocaten (NVJSA).

De verenigingen stuurden zondag gezamenlijk een brief aan de fractievoorzitters van de regeringspartijen. Daarin roepen ze, in aanloop naar Prinsjesdag, op om meer geld vrij te maken voor de gesubsidieerde rechtsbijstand. Verantwoordelijk minister Sander Dekker (VVD) is bezig het stelsel te hervormen, maar wil dat doen zonder de portemonnee te trekken. Volgens de strafrechtadvocaten negeert hij daarmee de commissie die al in 2017 na onderzoek in opdracht van het ministerie vaststelde dat advocaten die via de gesubsidieerde rechtsbijstand werken, geen redelijk inkomen kunnen verdienen.

De gesubsidieerde rechtsbijstand houdt in dat een verdachte van een misdrijf een beroep kan doen op een door de overheid betaalde advocaat. De raadsman die op dat moment ‘piket’ heeft is dan bijvoorbeeld aanwezig bij verhoren door de politie. Daar staat een vast tarief tegenover. Voor de doorsnee zaken komt dat neer op grofweg 150 euro, ongeacht het aantal verhoren en hun tijdsduur.

Een van de advocatenkantoren die aankondigde te stoppen met de gesubsidieerde rechtsbijstand – in dit geval het minderjarigenpiket – is Vlug Huisman Maarsingh Strafpleiters uit Deventer. Doorgaan zou zakelijk onverantwoord zijn, schreef het kantoor vorige week op zijn site. Zeker nu er door een recente wetswijziging altijd een advocaat aanwezig moet zijn als een minderjarige verdachte door de politie wordt verhoord. Dat kan volgens de strafpleiters betekenen dat ze voor 150 euro drie dagen hun agenda moeten leegvegen. Zo lang kan een verdachte in eerste instantie worden vastgehouden.

Het Deventer kantoor is niet het enige dat stopt, zegt Joren Veldheer, voorzitter van de NVJSA. Uit cijfers van de Raad voor Rechtsbijstand blijkt dat het aantal beschikbare advocaten voor de gesubsidieerde rechtsbijstand de laatste jaren is gedaald met 13 procent. Verdachten zijn daar de dupe van, zegt Veldheer. Zij hebben recht op een advocaat, maar het is de vraag of ze die nog wel kunnen krijgen.

Dat het Openbaar Ministerie, de rechtbanken en de politie er van de minister wel geld bijkregen, steekt de NVSA en NVJSA extra. Ook daar is extra budget hard nodig, erkennen ze. Maar politiek Den Haag zou ook ‘de fundamentele positie van advocaat en verdachte’ moeten verdedigen, schrijven ze aan de fractievoorzitters.

Lees ook:
Minister Dekker en de oppositie botsen hard over rechtsbijstand

De minister van rechtsbescherming krijgt van de oppositiepartijen felle kritiek op zijn bezuinigingsplannen voor de rechtsbijstand. Ze vrezen dat mensen met weinig geld straks geen gedegen rechtshulp meer krijgen. Dat zou tot klassejustitie leiden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden