Werkdruk

‘Tandje erbij kan niet meer’, rechters en officieren dreigen met stakingen

Politierechter Mark Rietveld  in gerechtsgebouw in Arnhem.  Beeld Koen Verheijden
Politierechter Mark Rietveld in gerechtsgebouw in Arnhem.Beeld Koen Verheijden

Rechters en officieren van justitie stellen een ultimatum. Als minister Weerwind voor rechtsbescherming niet voor 10 maart met een beter cao-bod komt, gaat de rechtelijke macht staken. Dat zou een unicum zijn.

Yara van Buuren

Voor het eerst in het honderdjarige bestaan van de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak (NVvR) dreigt de rechterlijke macht te gaan staken. Vanwege het vastlopen van de cao-onderhandelingen met minister Weerwind, heeft de vakbond een ultimatum gesteld. Als de minister voor 10 maart niet met een beter voorstel komt, legt de magistratuur haar werk neer. Hoe lang of wanneer precies is nog onduidelijk.

In december sloeg ‘de vlam in de pan’ toen duidelijk werd dat het loonaanbod van de minister een netto achteruitgang van het salaris inhield, vertelt een woordvoerder van de vakbond. Sindsdien zijn er ledenbijeenkomsten gehouden waaruit volgens de NVvR blijkt dat de magistraten bereid zijn actie te voeren. In een videoboodschap vertelt NVvR-voorzitter Marc Fierstra dat de grens is bereikt: “Leden van de rechterlijke macht trekken overal in het land een lijn in het zand. Tot hier en niet verder.”

Hoge werkdruk

De onvrede komt voort uit het lage loonbod van minister Weerwind, én de frustratie dat er te weinig wordt gedaan om de onderbezetting terug te dringen. Door personeelstekorten, hoge werkdruk en het toenemend aantal bedreigingen, staat de rechterlijke macht al langer onder druk. Afgelopen zomer vertelde politierechter Mark Rietveld aan Trouw hoe hij en zijn collega rechters gemiddeld zo’n 10 uur per week overwerken, en zich geregeld genoodzaakt zien er de avonduren en weekenden aan te besteden. “Een tandje erbij kan niet meer”, aldus Rietveld.

Recent onderzoek toonde aan dat als de huidige 2600 rechters niet zouden overwerken er zo’n 800 extra rechters nodig zijn. Tegelijkertijd neemt het aantal langdurig zieken toe; rechters en officieren zitten steeds vaker thuis met een burn-out.

De woordvoerder van minister Weerwind laat weten ‘de zorgen over de hoge werkdruk te begrijpen’ en de dinsdag verstuurde brief van de NVvR ‘zorgvuldig te bekijken’. Hij verwijst naar de 155 miljoen euro die vorig jaar is vrijgemaakt om extra rechters te werven. Dat is echter geen oplossing voor de korte termijn. Ieder jaar worden maximaal 130 rechters opgeleid en het duurt minimaal twee jaar voordat zij de opleiding hebben afgerond.

Rechtsstaat onder druk

Door het personeelstekort staat ook de kwaliteit van de rechtspraak onder druk. Er zijn op dit moment meer zaken dan de rechtbanken kunnen behandelen. Daarnaast zijn veel zaken de laatste jaren complexer geworden, waardoor ze meer tijd kosten. Vanwege personeelstekorten zag de rechtbank in Gelderland zich afgelopen zomer genoodzaakt 1500 strafzaken te schrappen.

Als niet wordt ingegrepen, zullen de komende jaren nog vaker rechtszaken door personeelstekorten geschrapt worden, vreest een woordvoerder van de NVvR: “De verwachting is dat er de komende jaren meer rechters uitstromen dan erbij komen.” Daarom moet het weer aantrekkelijk worden om rechter te worden. “Daar horen ook politieke keuzes bij”, aldus de woordvoerder.

Lees ook:

Zitting na zitting na zitting. Ook de rechters zitten met een personeelstekort

Het personeelstekort is nijpend. Trouw kijkt deze zomer mee bij beroepen waar de nood hoog is.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden