Mohammed Mohammedqasim is al vierenhalf jaar bezig weer als tandarts aan het werk te komen.

Interview Arbeidsmarkt

Tandartsentekort? Deze vluchteling staat te popelen om te beginnen

Mohammed Mohammedqasim is al vierenhalf jaar bezig weer als tandarts aan het werk te komen. Beeld Jean-Pierre Jans

Terwijl Nederland een structureel tekort aan tandartsen heeft, wordt één groep over het hoofd gezien: tandartsen die hier asiel kregen. ‘Er moet één instantie worden aangewezen die deze mensen van begin tot eind begeleidt.’ 

Mohammed Mohammedqasim (31) werkte in Bagdad ruim twee jaar als tandarts, toen hij door de komst van IS moest vluchten. In 2015 kwam hij naar Nederland, en nog steeds is hij bezig om weer in zijn oude beroep aan het werk te gaan.

Omdat zijn diploma hier niet wordt erkend, moest Mohammedqasim een intensief traject doorlopen van cursussen, stages en bijscholing. Inmiddels is hij bijna klaar met het laatste onderdeel van dat traject aan het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam.

Hij begrijpt dat hij hier moet worden bijgeschoold. “Hier gaat alles volgens richtlijnen, veel professioneler.” Maar het traject viel hem zwaar. “Ik moest alles zelf regelen: inschrijvingen voor lessen en cursussen, contact met docenten. En alles gaat digitaal met codes. Vanuit Irak ben ik dat niet gewend.”

Een speciaal loket voor deze groep

Dat moet veranderen, vindt de stichting voor vluchteling-studenten UAF. Mardjan Seighali, directeur van het UAF: “Vluchtelingen met een medische achtergrond, onder wie tandartsen, moeten in Nederland sneller weer aan de slag kunnen. We hebben hier immers een groot tekort aan tandartsen.”

Volgens Seighali worden mensen als Mohammedqasim aan hun lot overgelaten. “Tandartsen en ook artsen die als vluchteling naar Nederland komen, moeten bij verschillende instanties aankloppen en worden van het kastje naar de muur gestuurd. Het proces duurt hierdoor onnodig lang. Een deel haakt zelfs af en keert niet meer terug in zijn of haar medisch beroep, en dat is eeuwig zonde van hun potentie.”

Om hoeveel mensen het gaat, kan Seighali niet zeggen. “Feit is wel dat veel mensen niet weten dat ze bij ons terecht kunnen voor hulp.” Het UAF geeft op dit moment begeleiding en financiële steun aan zo’n zeventig tandartsen. “Nu biedt het UAF die steun, maar als fondswervende organisatie hebben wij niet de middelen om iedereen te helpen.”

Er moet een speciaal loket komen voor deze groep, vindt Seighali. “Het probleem is dat nu niemand eigenaar is van dit vraagstuk. Er moet één instantie worden aangewezen om deze mensen van begin tot eind van het traject te begeleiden. En of dat nou de overheid is, de gemeente of een andere instantie, dat maakt niet uit.” Seighali schat in dat vluchtelingen met meer begeleiding tot wel anderhalf jaar eerder aan de slag kunnen.

Ook moet volgens het UAF de zorgsector zich meer bekommeren om deze groep. “De zorg heeft er zelf ook baat bij.” In Nederland is een jaarlijks tekort van rond de zestig tandartsen, omdat er meer met pensioen gaan dan er nieuwe afstuderen. Nu wordt het gat opgevuld met tandartsen uit EU-landen.

Vijftien praktijken zonder succes benaderd

Mohammedqasim liep een jaar stage bij een Tilburgse tandartspraktijk en ondervond zelf dat de zorgsector niet op hem zit te wachten. De gemeente had hem aan een stage geholpen, nadat hij zelf vijftien praktijken zonder succes had benaderd. Toen de praktijk na zes maanden een nieuwe vaste kracht zocht, werd hij niet gevraagd. In plaats daarvan werd een tandarts uit Spanje aangenomen. De praktijk betaalde voor haar taalcursus.

Mohammedqasim begreep er niets van. ‘Ik heb ervaring in de Nederlandse praktijk, ik ben ingeburgerd en spreek de taal, ik woon hier al. Hij verwachtte dat de stage hem een vaste aanstelling zou opleveren. “De gemeente verwachtte dat ook.”

Ook Seighali begrijpt niet dat de zorg deze groep niet met open armen ontvangt. “Het is toch te zot dat we een tandarts uit Spanje halen en geen oog hebben voor tandartsen met een verblijfsvergunning die staan te popelen om aan de slag te gaan.”

Mohammedqasim heeft de examens van zijn opleiding tandheelkunde afgerond. In september weet hij of hij geslaagd is. Zijn plan voor de toekomst? “Gewoon hier werken, dat is mijn enige plan.”

Lees ook: 

Waarom Nederland zo aantrekkelijk is voor buitenlandse tandartsen 

Nederland heeft een groot tekort aan tandartsen. Dat wordt opgevuld door collega’s uit het buitenland.

Nederland wordt steeds afhankelijker van buitenlandse tandartsen

In Nederland worden minder tandartsen opgeleid dan er nodig zijn. Dat geeft ruimte aan buitenlandse medici.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden