Presentatrice

Talitha Muusse presenteert haar laatste keer Op1 niet vanwege ‘activisme’

 Talitha Muusse, presentator voor KRO-NCRV van de talkshow Op1.  Beeld ANP
Talitha Muusse, presentator voor KRO-NCRV van de talkshow Op1.Beeld ANP

Talitha Muusse presenteert Op1 niet meer. Omroep KRO-NCRV heeft moeite met haar activisme.

Talitha Muusse zal zondag de talkshow Op1 niet presenteren omdat ze niet meer mee zou mogen praten tijdens politieke gesprekken aan tafel. Dat laat Muusse weten op Instagram. Ze presenteert Op1 sinds januari samen met Sven Kockelmann op de zondagavond voor de KRO-NCRV. De omroep heeft volgens Muusse voorwaarden gesteld aan haar optreden, die botsen met haar ‘persoonlijke en professionele waarden’. “Dit staat mijn journalistieke vrijheid in de weg”, schrijft Muusse.

Ze haalt zo net niet de eindstreep: de zondagavond-uitzending van Op1 wordt geschrapt, vanavond is de laatste aflevering - door de week gaat Op1 gewoon door met de andere presentatoren.

KRO-NCRV laat in een persbericht weten: “We hebben besloten dat gelet op haar politieke activiteiten van de afgelopen dagen, de rol van presentator bij Op1 niet meer passend voor haar is.” Eerder deze week riep Muusse haar volgers op Twitter op om naar Den Haag te komen om daar na te praten over het debat over de ‘verkenningschaos’ en ‘Omtzigtgate’.

Muusse omschrijft zichzelf als ondernemer, initiatiefnemer van maatschappelijke projecten en opiniemaker. Ze is onder meer toezichthouder bij Wakker Dier en een van de initiatiefnemers van Coalitie-Y, een samenwerkingsverband dat jongereninspraak wil verbeteren.

“Ik ben bij de omroep en Op1 gevraagd op basis van mijn maatschappelijke activistische profiel. En ik heb bij aanvang aangegeven mijn rol als presentator te gaan combineren met mijn rol als opiniemaker en ondernemer. Binnen de voorwaarden die nu gesteld worden is deze combinatie van activiteiten toch niet mogelijk helaas”, schrijft Muusse. Volgens haar is er ‘een continue dialoog’ geweest tussen haar en KRO-NCRV over haar rol als talkshowpresentator.

De KRO-NCRV vindt het jammer dat Talitha Muusse de laatste uitzending van de talkshow Op1 zondagavond niet presenteert. Het is volgens de omroep wel in goed overleg gegaan. “Op1 vereist journalistieke onafhankelijkheid en heeft een presentator nodig die gesprekspartner kan zijn voor iedereen aan tafel”, stelt de omroep.

Lees ook:

‘Op1’-presentatieduo Giovanca en Tijs van den Brink: ‘Ik denk dat wij het merkwaardigste koppel zijn’

Niet één, niet twee, maar vijf duo’s nemen het stokje over van Eva Jinek en Jeroen Pauw bij de publieke omroep. Vanavond start het praatprogramma ‘Op1’, Giovanca Ostiana en Tijs van den Brink zijn een van de presentatiekoppels. “We wagen samen een hele spannende sprong, jij en ik”.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden