Tabakslobby

Tabaksfabrikanten nog altijd welkom in Tweede Kamer na draai van het CDA

null Beeld ANP
Beeld ANP

De tabakslobby is nog altijd welkom in de Tweede kamer. Een motie van Volt en D66 die tabaksfabrikanten buiten het Binnenhof wilde houden, werd dinsdagmiddag verworpen.

Jeannine Julen

“Er wordt hiermee ernstig getornd aan de vrijheid van meningsuiting", zei Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging in haar stemverklaring vlak voor de stemming. “Als we deze motie aannemen, is straks de beer los.”

CDA zei bij monde van vice-fractievoorzitter Anne Kuik enig ‘ongemak rondom deze motie’ te voelen. De tabakslobby was niet welkom bij de partij, zei Kuik. “Ik heb niks met tabaksfabrikanten en lobbyisten te schaften. Die hoeven bij mij ook niet aan te kloppen.” Maar vóór stemmen ging het CDA ook niet doen. “Wij zien dit als de eigen verantwoordelijkheid van fracties.”

De motie van indiener Nilüfer Gündogan van Volt hield Kamerleden een door Nederland geratificeerd anti-tabaksverdrag van de Wereldgezondheidsorganisatie voor. In dat verdrag staat dat overheden de bemoeienis van tabaksfabrikanten met het tabaksbeleid zoveel mogelijk moeten tegengaan. Dat WHO-verdrag, zei Gündogan maandag in Trouw, is ook bindend voor Nederlandse parlementariërs. “We kunnen als parlement niet enerzijds een WHO-verdrag ratificeren waarin een lobbyverbod is opgenomen, en anderzijds de lobby toestaan van een bedrijfstak die zo veel slachtoffers maakt. Dat is een labbekakkerige houding.”

Kamerleden herhaalden vrijwel letterlijk de argumenten van de tabakslobby

Volgens het Volt-Kamerlid krijgt de tabakslobby nog altijd voet aan de grond in de Tweede Kamer. “Afgelopen week bij een debat over de Tabaks- en rookwarenwet hoorde je van de Kamerleden van Forum voor Democratie, PVV en deels ook van de VVD vrijwel letterlijk de argumenten van de tabakslobby.’’ Nog voor de motie in stemming kwam, stuurde tabaksfabrikant Philip Morris een brief naar alle Kamerleden in de hoop meer tegenstemmers te vergaren.

In eerste instantie leek een meerderheid van de Kamer zich achter het betoog van Gündogan te scharen. Ook zij leek er maandag vertrouwen in te hebben dat de motie aangenomen zou worden. Maar een draai van het CDA, dat niet wil beslissen over wat andere fracties wel of juist niet laten, gooide roet in het eten. Een teleurgestelde Gündogan zei op Twitter dat “een ieder die mij kent weet dat ik hierdoor alleen maar vastberaden word. De tabakslobby moet stoppen.”

Lees ook:

Philip Morris vecht voor behoud laatste bastion van de tabakslobby: contact met Kamerleden

Het einde van de tabakslobby in het parlement dreigt, maar sigarettenfabrikant Philip Morris vecht voor het behoud.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden