Rechtszaak

Taakstraf voor 36-jarige man die karatetrap uitdeelde aan ME’er

 De 'Flying Kick' bij de demonstratie op het Museumplein Beeld ANP
De 'Flying Kick' bij de demonstratie op het MuseumpleinBeeld ANP

De afbeelding waarop Pim de V.L. een karatetrap uitdeelt aan een ME’er werd het symbool van de eerste rellen op het Amsterdamse Museumplein. Vrijdag werd hij veroordeeld tot een taakstraf van 120 uur, nadat hij zichzelf had gemeld bij de politie.

Nog voor zijn thuiskomst van de verboden demonstratie rinkelde zijn telefoon. Aan de andere kant van de lijn klonk zijn vrouw, die hem had herkend op verschillende nieuwssites. Het was een voorbode op wat komen zou. Pim de V.L.’s afbeelding vloog het internet over, en ook kranten plaatsten de foto waarop hij al springend een karatetrap uitdeelt aan een ME’er. Tot zijn eigen schrik groeide hij uit tot hét gezicht van de eerste rellen op het Museumplein.

Vrijdag moest de 36-jarige man uit Almere voor de Amsterdamse politierechter verschijnen. De V.L., kalend, in spijkerbroek en met zijn moeder aan zijn zijde, richtte zich direct tot de agent naast hem, de man die hij had proberen te verwonden. “Ik wil nogmaals mijn oprechte excuses aanbieden. Ik heb mezelf aangegeven omdat het dom en fout is wat ik heb gedaan.”

Die zondag, 17 januari, was de vrachtwagenchauffeur met een collega naar Amsterdam gereisd. De V.L. wilde demonstreren. Hij baalt van de coronamaatregelen, die zijn bestaan als kostwinner, vader van drie schoolgaande kinderen en echtgenoot van een chronisch vermoeide vrouw verzwaren. Rellen was vooraf absoluut zijn intentie niet, verzekerde De V.L. de rechter.

Hij heeft zich laten meeslepen. “Ik hoorde de oproepen om het plein te verlaten wel, maar ja, niemand ging weg.” In de rechtbank bekende De V.L. met een groep naar voren te zijn gerend, op de linie van ME’ers af, waarna hij zich afzette en schopte. “Het was frustratie die er kennelijk uit moest. Nadat ik zelf twee klappen kreeg, ben ik afgedropen.”

De agent op wiens schild zijn voet terechtkwam, liet via een door de rechter voorgelezen verklaring weten dat hij nog steeds worstelt met de agressie waarop hij tijdens de rellen stuitte. “Want ik ben ook de politieagent die gewoon komt als jij of jouw dierbaren hulp nodig hebben, zelfs als jij mij hebt aangevallen met een ‘flying kick’.”

Agressie beteugelen

Precies om die reden was de officier van justitie onverbiddelijk. Geweld tegen de politie, tegen de mensen die zich inzetten voor de veiligheid van de hele samenleving, is volgens justitie ‘volkomen ontoelaatbaar’. De officier houdt De V.L. verantwoordelijk voor al het geknok en de plunderingen van de groep relschoppers.

Onder meer vanwege zijn thuissituatie was de rechter minder streng. Hij legde de Almeerder niet de geëiste vijf maanden cel op, waarvan twee voorwaardelijk, maar een taakstraf van 120 uur. Ook kreeg De V.L. een voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand, met een proeftijd van twee jaar, en moet hij meewerken aan toezicht van de reclassering en een behandeling om zijn agressie te beteugelen.

Lees ook:

Veroordeelde relschopper wist niet eens dat er een demonstratie was

De verboden demonstratie op het Amsterdamse Museumplein vormde anderhalve week geleden het startschot van een reeks rellen in het land. Woensdag stond de eerste verdachte van het geweld in Amsterdam terecht. Met de zaak hoopte het OM een voorbeeld te stellen, maar de rechter koos voor maatwerk.

Hoge straffen voor relschoppers? Het strafrecht vereist nuance

De eerste verdachten van coronarellen moeten al voorkomen. Er wordt geroepen om hoog en snel straffen, maar het strafrecht vereist nuance.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden