Grondstoffen

Systeem landelijk inzamelen statiegeldblikjes loopt vertraging op

null Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Het gaat supermarkten niet lukken om vanaf 1 januari statiegeldblikjes in te zamelen. Door tekorten aan grondstoffen en personeel is het systeem niet op tijd gereed.

ANP

Omdat blikjes nog altijd veelvuldig als zwerfvuil in de natuur en op straat eindigen, werkt de Stichting Afvalfonds Verpakkingen aan een nieuw systeem om ze in te zamelen in de supermarkt. Klanten krijgen dan, net als bij plastic flesjes, 15 cent terug per ingeleverd blikje. Ook tankstations moeten automaten krijgen om de blikjes in te zamelen. Het Afvalfonds verwacht dat er daardoor 2 miljard statiegeldblikjes per jaar ingezameld gaan worden, naast de 1,5 miljard plastic flesjes die al worden ingeleverd.

Supermarkten zagen die opschaling van de inzameling eerst niet zitten omdat het onhygiënisch en duur zou zijn, maar gingen later toch overstag. Dat het inderdaad een hele klus is om dit nieuwe systeem draaiende te krijgen, blijkt volgens het Afvalfonds nu uit de praktijk. Zowel supermarkten als distributiecentra moeten worden voorzien van nieuwe apparatuur voor het tellen en sorteren van blikjes. Niet alle supermarkten kunnen die machines op tijd krijgen door een gebrek aan grondstoffen. Ook het ICT-systeem loopt vertraging op.

Het Afvalfonds voorziet chaos wanneer het systeem alsnog op 1 januari in gebruik wordt genomen. Storingen en onduidelijkheid zouden dan roet in het eten gooien. Als het voor klanten niet duidelijk is hoe de inzameling werkt, is het systeem ‘gedoemd te mislukken’, volgens het Afvalfonds. Op 1 april 2023 moet het nieuwe systeem alsnog klaar zijn voor gebruik.

Lees ook:
15 cent terug op je rekening via Tikkie:
de NS gaan statiegeldflesjes innemen op stations

Niet alleen in de supermarkt, maar ook op treinstations kunnen Nederlanders straks plastic flesjes inleveren voor statiegeld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden