Verblijfsvergunning

Syrische vluchteling Jacob (13) en moeder Tina mogen in Nederland blijven

De Syrische Jacob in het programma De Vooravond. Beeld BNNVara
De Syrische Jacob in het programma De Vooravond.Beeld BNNVara

De uit Syrië gevluchte Jacob (13) en zijn moeder Tina hebben toch een verblijfsvergunning gekregen. Dat meldt hun advocaat Wil Eikelboom op Twitter.

Robin Goudsmit

Eerder had de IND besloten dat de vluchtelingen naar Armenië zouden worden uitgezet. Om Syrië te kunnen ontvluchten, had het duo Armeense paspoorten aangevraagd. Met die papieren hoopten ze visa voor de Europese Unie te verkrijgen, om zo de beruchte vluchtroute over de Middellandse Zee te omzeilen. Het duo heeft verre Armeense voorouders, maar Jacob zette nog nooit voet op Armeense bodem. Zijn moeder was in totaal vier dagen in het land.

Volgens Eikelboom stelt de IND nu dat de vluchtelingen te weinig binding hebben met Armenië om naar dat land te worden uitgezet. Moeder en zoon beschikken inmiddels ook niet meer over de Armeense nationaliteit.

Jacob en zijn moeder zijn sinds 2015 in Nederland. De afgelopen weken voerden vrienden en bekenden van Jacob onder de hashtag #JacobBlijftHier verwoed campagne om hen in Nederland te houden. Een door schoolouders opgezette petitie werd zo’n 167.000 keer ondertekend. Jacob zelf holde van talkshow naar talkshow: de scholier was onder andere te zien bij De Vooravond en in het Jeugdjournaal. In Trouw zei hij: “In Nederland ben ik gewoon lekker bezig. Mijn toekomst is hier.”

Volgens advocaat Eikelboom is Jacob niet de enige Syrische vluchteling die in de problemen komt vanwege een paspoort uit een ander land, maar zijn er nog zo’n honderd personen bij wie iets soortgelijks aan de hand is.

Lees ook:

Syrische Jacob moet ‘terug’ naar Armenië. ‘Ik ben daar nog nooit geweest’

De gevluchte Syrische Jacob (13) en zijn moeder Tina hadden ooit een Armeens paspoort. Daarom moeten ze terug naar dat land, stelt de IND. Een petitie moet ervoor zorgen dat ze hier kunnen blijven. Maar lukt dat? En hoeveel van dit soort gevallen zijn er eigenlijk?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden