Huisvesting Syriërs

Syriers ontevreden over plaatsingsbeleid

Syriërs zouden meer invloed willen hebben op de gemeente waar ze gaan wonen 

Syriërs vinden het moeilijk dat ze weinig tot niets te zeggen hebben over de plek waar ze na hun asielprocedure gaan wonen. Met name hoger opgeleiden willen graag in de buurt van een universiteit of hogeschool terechtkomen, of in een stad waar werk is in de sector waarin ze in Syrië ook werkten. Het lukt zelden om rekening te houden met hun wensen, blijkt uit een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) dat vandaag wordt gepubliceerd.

“De Syriërs die wij geïnterviewd hebben, hebben zelf een vrij sterk beeld over wat voor soort gemeente bij ze zou passen”, zegt onderzoeker Ilse van Liempt van de Universiteit Utrecht. Zij voerde samen met Richard Staring van de Erasmus Universiteit het onderzoek uit. “Dat ze weinig tot geen invloed hebben, vinden ze moeilijk te begrijpen, helemaal omdat Nederland zo hamert op zelfredzaamheid.”

De Syriërs snappen ook niet goed waarom mensen niet altijd in de buurt van werk een huis kunnen krijgen, of waarom alleenstaanden soms eengezinswoningen krijgen en gezinnen kleine appartementen. Tevens is er onbegrip, omdat mensen niet altijd in de buurt van familieleden kunnen wonen.

Van Liempt: “Het is heel moeilijk om aan dat plaatsingsbeleid te ontsnappen. Dat lukt eigenlijk alleen met woningruil.”

Het valt de onderzoekers op dat de verschillen in begeleiding groot zijn. Ook in die zin maakt het veel uit waar mensen een huis toegewezen krijgen.

In sommige gemeenten krijgen vluchtelingen geld om hun woning in te richten, in andere kunnen ze daarvoor een lening aanvragen. Sommige gemeenten vergoeden de reiskosten naar taallessen, andere doen dat niet.

Lees ook:

Syriër heeft het hier naar zijn zin. ‘Ik geef het leven van mijn dochter een 10'

Syriërs voelen zich thuis in Nederland. Ze geven hun leven hier een heel ruime voldoende. Dat blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden