Rechtszaak

Syriëgangster zou columniste Ebru Umar hebben bedreigd

Columniste Ebru Umar zou zijn bedreigd door een vorig jaar teruggekeerde Syriëgangster. Beeld ANP

Een vorig jaar teruggekeerde Syriëgangster die het Openbaar Ministerie vervolgt, zou onder anderen columniste Ebru Umar ernstig hebben bedreigd op social media. 

Dat zei de aanklager donderdag voor de rechtbank in Rotterdam waar de eerste niet-inhoudelijke behandeling plaatsvond in de rechtszaak tegen verdachte Xaviera S. (26) uit Apeldoorn.

De verdenking staat nog niet op de aanklacht: het OM wil eerst meer onderzoek naar de computer van de verdachte. Volgens haar advocate beschikte S. niet altijd zelf over haar Facebookaccount, zodat mogelijk anderen de bedreigingen hebben geuit.

S. verbleef van maart 2014 tot begin 2018 in het IS-strijdgebied in Syrië en Irak. Ze was er samen met haar man heengegaan, die in 2016 overleed. De Apeldoornse is al in hoger beroep veroordeeld in Turkije tot ruim vier jaar celstraf opgelegd wegens het lidmaatschap van IS.

In november 2019 werd ze uitgezet naar Nederland en op Schiphol opgepakt. Het OM wil haar hier vervolgen voor lidmaatschap van een terroristische organisatie en voorbereidingen voor het plegen van een terroristisch misdrijf. Het is nog niet duidelijk of de Turkse straf definitief is. Als dat het geval is, kan S. mogelijk alleen worden berecht voor voorbereidingshandelingen.

S. is nu zeven maanden zwanger van haar nieuwe man. Haar advocate wees erop dat S. al 21 maanden in de cel heeft doorgebracht, vooral in Turkije, maar de rechtbank wees een verzoek tot vrijlating uit voorarrest af. Volgens haar zat S. in het IS-gebied alleen maar binnen en wist ze niet wat er gebeurde. Volgens het OM blijkt uit onderzoek dat zij een afkeer had van ongelovigen, een toelage kreeg van IS en internetcafés kon bezoeken.

Een tweede Syriëgangster die donderdag voor het eerst voorkwam, blijft ook vastzitten. De Tilburgse Fatima H. (24) was van eind 2013 tot oktober 2019 uitgereisd. Ook haar man, een Belgische IS-strijder, sneuvelde en ze hertrouwde. Ze kon wegkomen uit een Koerdisch kamp en keerde met twee kinderen terug op Schiphol. In haar zaak worden nog getuigen opgespoord die er samen met haar zaten.

Lees ook: 

Uitgezette Syriëgangster met kind op Schiphol aangehouden

Een 28-jarige vrouwelijke Syriëganger is zaterdag door Turkije het land uitgezet en op Schiphol aangehouden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden