Syrië

Syriëganger Angela B. staat op het punt terug te keren naar Nederland

Syrische vrouwen staan op het punt een kamp te verlaten waar familieleden van vermeende IS-strijders worden vastgehouden. Beeld AFP
Syrische vrouwen staan op het punt een kamp te verlaten waar familieleden van vermeende IS-strijders worden vastgehouden.Beeld AFP

Opnieuw staat een Nederlandse vrouwelijke Syriëganger op het punt terug te keren naar Nederland. Wie is Angela B.?

Kristel van Teeffelen

Gaat het over Angela B. dan komt de term ‘jihadbruid’ al snel om de hoek kijken. De nu 25-jarige vrouw uit Soesterberg vertrok in de zomer van 2014 naar Syrië om daar te trouwen met een beruchte Portugese IS-strijder. Nog zo’n kenschets van haar: ze wordt vanwege haar uiterlijk ‘mooie Angela’ genoemd.

B. zit momenteel in een Turkse gevangenis. Ze heeft zich onlangs bij het Nederlandse consulaat in Istanbul gemeld. Zodra de Turkse autoriteiten besluiten haar en haar meereizende zoontje uit te zetten – wat volgens het ministerie van buitenlandse zaken snel kan gebeuren – keert B. onder begeleiding van de Koninklijke Marechaussee terug naar Nederland. Op Schiphol zal ze direct worden aangehouden. Haar zoon wordt overgedragen aan de Raad voor de Kinderbescherming.

Typeringen over haar uiterlijk of termen als ‘jihadbruid’ leiden mogelijk af van de verdenkingen jegens B. Ze staat sinds december 2016 op de nationale sanctielijst terrorisme. Eerder was B. in beeld bij justitie vanwege het ronselen van andere jonge vrouwen om ook met een IS’er te trouwen. Zelf reisde ze naar Syrië toen het kalifaat al was uitgeroepen en de gruweldaden van IS, zoals onthoofdingen en martelingen, veelvuldig in het nieuws waren.

Het Openbaar Ministerie heeft haar strafdossier al klaarliggen. Hoewel een woordvoerder van het OM pas op haar zaak wil ingaan als ze is overgedragen aan Nederland, geldt voor uitreizigers in het algemeen dat ze vervolgd worden voor deelname aan een terroristische organisatie. Dat geldt voor zowel mannen als vrouwen. Want hoewel vrouwen in principe niet meevochten in de strijd van terreurgroep IS, droegen ze er wel aan bij door hun strijdende mannen te ondersteunen.

Minstens zo toegewijd

Ook de AIVD waarschuwt al langer dat de rol van vrouwelijke Syriëgangers niet moeten worden onderschat. In totaal vertrokken zo’n honderd Nederlandse vrouwen naar IS-gebied. Volgens de veiligheidsdienst zijn ze “minstens zo toegewijd als mannen.”

Het is moeilijk in te schatten hoe het met de toewijding van Nederlands-Portugese Angela B. zit. Ze kwam na de val van het kalifaat samen met tientallen andere Nederlandse vrouwen en kinderen in een Koerdisch opvangkamp terecht. Haar dochter overleed kort daarna aan verwondingen na een bombardement.

B. gaf vanuit het kamp Al-Hol verschillende interviews. Zo zei ze vorig jaar tegen een Portugese tv-zender dat ze gelooft in een islamitische staat waar de islamitische regels gelden, zoals een verbod op roken en vrouwen die zich bedekken. Woorden van die strekking kreeg ook de Nederlandse documentairemaker Sinan Can te horen, die naar het kamp reisde. Tegen hem ontkende ze ooit iets te hebben gezien van onthoofdingen of andere gruweldaden door IS.

Religieuze plicht

Volgens Can is B. één van de veertien Nederlandse vrouwen die uit Al-Hol wisten te ontsnappen dankzij geld van Samir A. A., die als tiener bekend werd als lid van de Hofstadgroep, zit momenteel vast op verdenking van financiering van terrorisme. Vorige maand werd een spraakmakend interview van Can met hem uitgezonden, opgenomen voor zijn arrestatie.

In dat interview vertelt A. dat hij bewakers van het kamp omkoopt en smokkelaars betaalde die de vrouwen naar de Turkse grens brengen, zodat ze zich bij het consulaat kunnen melden voor een terugkeer naar Nederland. Hij noemde het zijn religieuze plicht om de vrouwen te bevrijden.

Lees ook:

‘Ook al steunen ze IS, haal de moeders en hun kinderen terug’

In de rubriek ‘Vandaar dit boek’ vertellen schrijvers over hun drijfveren achter het schrijven van een boek. In deze aflevering is dat criminoloog Marion van San (1966). Ze onderzoekt radicalisering aan de Erasmus Universiteit en schreef ‘Kalifaatontvluchters’.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden