InterviewsEK voetbal

Suzanne kijkt het liefst naar vrouwenvoetbal: ‘Het lijkt wel of mannen zich aangetast voelen in hun dingetje’

Suzanne ter Meulen, met een beeld van Sherida Spitse op de achtergrond.

 Beeld Koen Verheijden
Suzanne ter Meulen, met een beeld van Sherida Spitse op de achtergrond.Beeld Koen Verheijden

Het EK voetbal voor vrouwen is in volle gang. Zaterdagavond spelen de Oranje Leeuwinnen tegen Zweden. Deze fans gaan zéker kijken.

Tobiah Palm

Niet één straat heeft oranje versieringen. Nergens is een Nederlandse vlag te bekennen. Geen Wuppies in de schappen van de supermarkt. Geen grote schermen, geen Bavaria-jurkjes, geen Oranjekoorts. Je zou het bijna niet geloven: maar het EK vrouwenvoetbal is deze week in Engeland begonnen. Zaterdagavond speelt Nederland tegen Zweden. En hoewel veel Nederlanders maar weinig interesse lijken te hebben voor het grootste Europese sportevenement voor vrouwen, gaan deze supporters zeker wel kijken.

Suzanne ter Meulen-Somhorst (42) ‘Ze liggen niet telkens op de grond’

“De Leeuwinnen zijn echte doorzetters”, zegt Suzanne ter Meulen-Somhorst (42), opleider bij de Koninklijke Marechaussee. “Ze strijden voor de winst, voor de bal, voor alles.” Ze kijkt elke wedstrijd, elke interland, iedere oefenwedstrijd. Soms gaat ze naar het stadion, toen het elftal in Utrecht speelde bijvoorbeeld, maar vaker kijkt ze op de bank, met haar vrouw, twee dochters en een stuk of acht vriendinnen: allemaal fanatieke Oranje Leeuwinnen-supporters. Ze heeft zin in het EK. “Ook al zitten de meiden er nog niet zo lekker in. Maar dat komt wel, vanavond in Engeland.”

Ter Meulen-Somhorst volgt het team al sinds 2015, toen ze steeds ‘s nachts de wekker moest zetten om naar de wedstrijden te kunnen kijken – het WK was in Canada. Sindsdien werden de leeuwinnen steeds beter, elke wedstrijd ging goed, tot ze in 2017 zelfs het EK wonnen. Een lievelingsspeler kiezen kan ze niet. Daniëlle van de Donk is een terriër op het veld, Dominique Janssen wordt steeds beter en weet je wel hoe bizar goed de statistieken van Vivianne Miedema zijn? Als ze echt een keuze moet maken wordt het Sherida Spitse: “Een persoonlijkheid op het veld”. Er staat ook een levensgrote pop van Spitse in haar sportkamer, vertelt Ter Meulen-Somhorst lachend. “Als zij boos naar je staat te kijken vanuit een hoekje, train je wel door.”

Dat niet iedereen zo’n groot fan van het vrouwenelftal is als zij, snapt ze niet. “Het lijkt wel alsof mannen zich aangetast voelen in hun dingetje, in hun voetbal. Misschien roepen die testosteronbommetjes daarom zo hard dat vrouwen minder goed kunnen voetballen dan mannen.”

Maar daar gaat het niet om, vindt ze. Ja, vrouwen hebben minder ervaring, maar ze spelen wel om het spelen, en ze zijn heel sportief. “Ze zeiken niet tegen de scheidsrechter, liggen niet telkens op de grond, zijn niet zo arrogant.”

Melvin Kaliey in het mascottepak.  Beeld Melvin Kaliey
Melvin Kaliey in het mascottepak.Beeld Melvin Kaliey
Melvin Kaliey  Beeld Eigen foto
Melvin Kaliey Beeld Eigen foto

Melvin Kaliey (22) ‘Je drinkt na afloop bij wijze van spreken een biertje met de tegenstander’

“Eigenlijk doen de vrouwen het beter dan de mannen,” vindt Melvin Kaliey (22) uit Almere. “Ze winnen bijna alles.” Hij werkt bij de douane. En sinds kort is hij ook de mascotte van de Oranje Leeuwinnen. Hij volgt de vrouwen overal naartoe: hij is bij elke wedstrijd, bij elke open training, en is vanavond ook in Engeland.

“Vanaf het moment dat ik in het pak van Kicky zit ben ik iemand anders”, zegt hij. “Dan kan ik zo gek doen als ik wil. Iedereen wil met me op de foto en de speelsters vinden het ook heel leuk.” Niet alleen het spel van de Leeuwinnen vindt Kaliey goed, maar ook de sfeer rond de wedstrijden is leuk. “Ze komen altijd na afloop even kletsen, sommige speelsters ken ik zelfs persoonlijk.”

Ze hebben ook echt een teamspirit, vertelt de mascotte. “Voor elke wedstrijd staan ze in een cirkel, en dan voel je hun band. Dat is speciaal. De wedstrijden zijn ook altijd heel gezellig. Iedereen is lief tegen elkaar, niemand gaat rellen, je drinkt na afloop bij wijze van spreken een biertje met de tegenstander.”

Door die gemoedelijkheid kijkt hij liever naar vrouwenvoetbal dan naar mannenvoetbal, maar ook doordat ze niet constant over het veld liggen te rollen (“als ik toneel wil zien ga ik wel naar het theater”) en omdat ze vechten voor elke bal. Ze spelen duidelijk omdat ze het leuk vinden, en niet, zoals sommige mannen, voor het geld.

Het meest kijkt Kaliey uit naar de Oranjemars, de optocht die de supporters in het Britse Sheffield houden in aanloop naar de wedstrijd. “Dan zijn we echt even allemaal samen, met zijn allen.”

Lees ook:
Oranje ‘Leeuwinnen’ krijgen voortaan dezelfde beloning als mannelijke collega’s

De Nederlandse voetbalsters krijgen vanaf 1 juli dezelfde premies als de mannen.

De nieuwe ster bij de Oranje Leeuwinnen heet Damaris Egurrola

Op de training van de Nederlandse voetbalvrouwen gaat dinsdag niet de meeste aandacht uit naar Vivianne Miedema of Sari van Veenendaal. Voor het eerst meldt Damaris Egurrola zich op het trainingsveld in Zeist bij de selectie van bondscoach Mark Parsons.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden