Gasvrij wonen

Subsidie voor aardgasvrij maken 55.000 huurhuizen

null Beeld
Frank Straver

Het Rijk trekt 200 miljoen euro uit om huurhuizen van het aardgas af te helpen. Met dat bedrag kunnen in totaal zo’n 55.000 huurwoningen op een alternatieve energiebron overstappen, verwacht het kabinet.

Verhuurders kunnen een aanvraag doen voor maximaal 5000 euro per huis. Daarmee kunnen ze oude gaspijpen weghalen en leidingwerk aanpassen. De subsidieregeling start op 1 mei start en kan ook benut worden voor het verwijderen van cv-ketels, geisers en gasfornuizen. Verhuurders moeten de maatregelen om de gaspijp dicht te draaien binnen vijf jaar realiseren.

De subsidieregeling helpt de uitvoering van het klimaatakkoord op gang, aldus het kabinet. Volgens minister Raymond Kops (binnenlandse zaken) kan de huursector dankzij de subsidie makkelijker overstappen op alternatieve energie, zoals van een warmtenetwerk. Zo’n buizenstelsel is gevuld met warm water, van bedrijven of uit de bodem. Dit maakt verwarming in huis mogelijk zonder vervuilend aardgas.

Verhuurders willen 100.000 huizen versneld verduurzamen. Het klimaatakkoord beoogt 1,5 miljoen aardgasloze huizen in 2030. In 2050 moeten alle 7 miljoen woningen zonder fossiele energie gaan stoken en koken, in lijn met het Parijs-akkoord.

Lees ook:

‘Gasloos maken van sociale huurwoningen kost 108 miljard’

Het voor 2050 CO2-neutraal en gasloos maken van sociale huurhuizen is prijzig: 108 miljard euro. Dat bleek in 2018 uit een raming van de koepelorganisatie van woningcorporaties. Maar: wie gaat dit betalen?

Provincies willen meer regie bij gasloze plannen

Het aardgasvrij maken van woonwijken dreigt spaak te lopen. Daarom willen de provincies meer regie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden