Richtlijnen

Studentenorganisaties willen alleen online onderwijs als dat duidelijk meerwaarde heeft

Studenten tijdens een college aan de Erasmus Universiteit.  Beeld ANP
Studenten tijdens een college aan de Erasmus Universiteit.Beeld ANP

Onderwijsinstellingen kiezen volgens studentenorganisaties steeds vaker voor online onderwijs, ook als coronaregels hen daar niet toe verplichten. Studentenorganisaties willen voorkomen dat er ‘misbruik’ gemaakt wordt van de pandemie en pleiten voor duidelijke richtlijnen.

Sophia Wouda

“Het afgelopen half jaar kregen we signalen van studenten die in periodes met minder beperkingen toch thuis zaten voor online lessen,” vertelt Lisanne de Roos, voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). De studentenorganisatie concludeert hieruit dat soms om andere redenen dan corona gekozen wordt voor online onderwijs. “Dat hoeft niet altijd slecht te zijn, maar we maken ons daar wel zorgen over.”

BNR meldde vanochtend dat de studentenvakbonden bang zijn dat online onderwijs wordt ingezet als bezuinigingsmaatregel, maar dat ligt iets genuanceerder, zeggen de betrokken organisaties nu. Volgens Pieter Duisenberg, voorzitter van de koepelorganisatie Universiteiten van Nederland, is het onzin dat online lessen goedkoper zijn. “Sterker nog, het gaat ons geld kosten. Maar het is wel nodig om bij te blijven in kwaliteit.”

Voor de universiteiten staat de kwaliteit van onderwijs altijd op nummer één, stelt Duisenberg. Ook zij zijn enorm blij dat fysiek onderwijs weer mogelijk wordt. “Maar de enorme technologische innovatie biedt ook veel kansen, zoals gepersonaliseerd leren of meer uitwisselingsmogelijkheden. We moeten kijken hoe we die technologie voor ons kunnen laten werken.”

Mindervaliden

Ook studentenvakbonden zien de voordelen van online lessen in, zoals de toegankelijkheid voor mindervaliden. “Maar ons uitgangspunt is fysiek onderwijs,” aldus De Roos. “Wij willen dat het ministerie van onderwijs richtlijnen opzet die onderwijsinstellingen kunnen gebruiken bij het maken van hun keuze.”

Zo’n richtlijn, een ‘afwegingskader’ genoemd, is door oud-minister Ingrid van Engelshoven afgelopen december toegezegd. Maar de onderwijsinstellingen zijn daar niet blij mee. “Die afweging is aan de opleiding en docenten zelf,” zegt Ruben Puylaert, woordvoerder van Universiteiten van Nederland.

Correctie 26-1: In een eerdere versie stond dat er volgens universiteiten van Nederland al genoeg regels zijn die voorschrijven wanneer online onderwijs kan worden toegepast. De woordvoerder sprak echter niet over regels voor online onderwijs, maar over richtlijnen over onderwijskwaliteit.

Lees ook:

Blijvende psychische schade dreigt voor studenten door lockdown

De deuren van MBO, HBO en universiteit moeten zo snel mogelijk open, vindt de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie. Om grotere psychische schade bij jongvolwassenen te voorkomen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden