Studentenleven

Studenten zien het verenigingsleven niet meer zitten: ‘Na tien pubquizzen via Zoom heb je het wel gezien’

Eerstejaarsstudenten komen samen om een mensamaaltijd te eten bij studentenvereniging SSR-Wageningen (SSR-W). Beeld Hollandse Hoogte/ANP
Eerstejaarsstudenten komen samen om een mensamaaltijd te eten bij studentenvereniging SSR-Wageningen (SSR-W).Beeld Hollandse Hoogte/ANP

Studentenverenigingen kunnen vanwege de coronamaatregelen niet voldoen aan de verwachtingen van hun leden, waardoor het enthousiasme afneemt.

Afgelopen zomer leek de studentenvereniging de redding voor eerstejaarsstudenten op zoek naar gezelligheid. De verenigingen moesten het gat opvullen van het gebrek aan lessen in hogescholen en universiteiten. Dat is niet gelukt, zo blijkt uit een rondgang van Trouw langs diverse studentenverenigingen. Het aantal leden dat afhaakt is groter dan in voorgaande jaren en de animo voor digitale activiteiten loopt terug.

Bestuursleden erkennen dat het verenigingsleven voor hun eerstejaars leden wel waardevol kan zijn, maar dat ze niet volledig aan de verwachtingen kunnen voldoen vanwege de beperkende coronamaatregelen.

Begin dit jaar was er veel animo bij studenten om zich aan te sluiten bij een studentenvereniging. Dat enthousiasme lijkt nu af te nemen. Dit komt doordat leden alleen nog in tweetallen kunnen samenkomen of via de digitale weg contact kunnen leggen.

Een online borrel was in het begin leuk, maar wordt toch saai

Jari Beekmans en David Spit van de Utrechtse studentenvereniging UMTC vertellen dat er steeds minder leden afkomen op online borrels. “Iedereen zit te wachten op het moment dat er weer fysieke activiteiten kunnen. Zo’n online borrel was in het begin leuk, maar wordt toch saai”, verklaart Spit. De bestuursleden van de – voor Utrechtse begrippen – kleinschalige vereniging proberen, ondanks de lagere opkomst, te blijven uitpakken met online activiteiten voor hun 350 leden. En dat loont. Beekmans: “We hadden laatst een digitaal gala met een dj. Daar kwam toch wel zo’n 100 man op af, inclusief ouderejaars.”

Beekmans en Spit merken dat nieuwe vrienden maken lastig is voor de eerstejaars, omdat de vereniging niet fysiek bij elkaar kan komen. De ‘sjaars’ zouden daardoor minder binding met de vereniging ervaren. Carlijn Maaijen van de vereniging Ichthus in Dronten herkent dit: “Voor de eerstejaars is het moeilijker om aansluiting te vinden. Vooral voor degenen die niet in een verenigingshuis wonen.”

De noodgedwongen digitale samenkomsten maken het niet alleen lastiger om kennis te maken met andere leden, maar ook met het verenigingsleven an sich, vertelt Jonathan Simonse van de christelijke vereniging NSEde. “Ze kunnen echte studentikoze dingen, zoals een feestje of een borrel, nu niet meemaken. Terwijl dat voor sommigen gedeeltelijk de reden is om zich aan te sluiten bij een vereniging. Dat soort dingen gaan gewoon niet online. Na tien pubquizzen via Zoom hebben mensen dat ook wel gezien.”

‘Ik probeer ze een hart onder de riem te steken’

Dora Schouten is bestuurslid van een van de grootste studentenverenigingen van Wageningen, SSR-W. Ze erkent dat het niet mogelijk is om het complete beeld te laten zien van de vereniging. Van de 259 studenten die zich in de zomer van 2020 hadden aangemeld, besloten er honderd nog voor de start van het collegejaar toch niet door te gaan. Dat is meer dan in voorgaande jaren. Volgens Schouten komt dit doordat zij niet de volledige indruk konden krijgen van het verenigingsleven en daardoor zijn afgehaakt.

Wel benadrukt ze dat er vanaf september nog maar acht nieuwe leden zijn gestopt, vaak omdat zij besloten hun studie in Wageningen af te breken. “We hebben dus toch nog veel eerstejaars die ondanks dit minder leuke verenigingsjaar zijn gebleven. Zij geven aan dat ze niet willen stoppen, omdat dit voor hen de enige plek is voor sociaal contact.” Toch hoort Schouten regelmatig van eerstejaarsleden dat zij twijfelen over hun lidmaatschap. “Dan probeer ik ze nog een hart onder de riem te steken en te verzekeren dat het verenigingsleven over een tijd veel leuker gaat worden, dus dat ze nog even moeten volhouden.”

Lees ook:

Studentenverenigingen zijn dit jaar razend populair

Universiteiten organiseren heel weinig om eerstejaars wegwijs te maken, studentenverenigingen bieden uitkomst.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden