Kamernood

Studenten staken hun bezetting van het Groningse Academiegebouw: ‘We zijn eruit’

Deelnemers aan de protestmars S.O.S.(Shelter Our Students) dringen het academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen binnen. Het initiatief van verschillende studenten en activistische organisaties koppelt dakloze studenten aan Groningers die een slaapplek over hebben. Ze hopen zo te voorkomen dat mensen op straat moeten slapen.  Beeld ANP
Deelnemers aan de protestmars S.O.S.(Shelter Our Students) dringen het academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen binnen. Het initiatief van verschillende studenten en activistische organisaties koppelt dakloze studenten aan Groningers die een slaapplek over hebben. Ze hopen zo te voorkomen dat mensen op straat moeten slapen.Beeld ANP

Groningse studenten geven na overleg met het universiteitsbestuur en de wethouder hun bezetting op.

De bezetting van het Academiegebouw in Groningen is na negen uur voorbij, zegt de woordvoerder van actiegroep Shelter Our Students. “We zijn eruit”, aldus de woordvoerder na urenlang overleg met de gemeente Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen. Met de bezetting wilden de actievoerders meer woonruimte voor studenten afdwingen in de stad.

“Ze zijn ons een heel eind tegemoetgekomen”, aldus de organisator van de actie. Zo zal in de stad voldoende, betaalbare noodopvang komen voor studenten die op dit moment geen woning hebben. “Zodat iedereen die dat nu nodig heeft, een dak boven het hoofd kan krijgen.”

De prijs van die noodopvang, waar veldbedjes in slaapzalen naast elkaar staan, gaat van negen naar zes euro per dag. Ook is de belofte gegeven dat er ‘een eerlijk verhaal’ komt richting aankomende studenten in de volgende jaren. “We hebben nu allemaal studenten aan de lijn die dit niet verwacht hadden en niet hebben zien aankomen met de informatie die ze hadden”, zegt de woordvoerder over de dakloze studenten die zijn organisatie helpt onderdak te vinden.

Verder heeft Shelter Our Students uitonderhandeld dat er op de Zernike-campus tijdelijke woonruimte komt. Het doel is dat daar in 2025 uiteindelijk 1500 studenteneenheden worden gebouwd. De deal van donderdagavond moet die tijd overbruggen. De tijdelijke woonruimten, nog onbekend is hoeveel dat er moeten worden, zullen ook gebruikt kunnen worden voor noodopvang.

Zo’n 75 tot 100 actievoerders bezetten sinds 12.30 uur maandagmiddag het Academiegebouw na een protestmars vanaf de Grote Markt in Groningen. Ze zeggen dat er te weinig woonruimte is, vooral voor internationale studenten. Ze wilden het gebouw pas verlaten als hun eis voor meer huisvesting werd ingewilligd. Rond 21.30 uur waren de actievoerders eruit met wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA, wonen) en Hans Biemans van het college van bestuur van de universiteit.

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) steunde de ‘noodkreet’ van de actievoerders van het Groningse Academiegebouw. “In Groningen hebben internationale studenten de afgelopen tijd in bushokjes moeten slapen”, stelt voorzitter voorzitter Ama Boahene. Volgens de bond spelen de problemen niet alleen in Groningen, maar ook in Enschede, Utrecht, Maastricht en Amsterdam.

Lees ook:

Honderden Enschedese studenten na start studiejaar zonder kamer

Zo’n 400 tot 500 internationale studenten in Enschede hebben op dit moment nog geen woonplek, terwijl het studiejaar al is begonnen.

Kamertekort jaagt vooral buitenlandse studenten de tent in

De woningnood voor studenten is groot. Om het probleem onder de aandacht te brengen, hebben ze in Tilburg een camping opgezet.

Huizen bouwen en belastingvoordelen slopen: zes oplossingen voor de wooncrisis

Er is een schreeuwend tekort aan betaalbare woningen en daartegen wordt zondag geprotesteerd. In het debat over de wooncrisis zijn al heel wat ideeën de revue gepasseerd. Een remedie zonder haken en ogen lijkt er niet te zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden