Onderwijs

Studenten eisen vertrek leiding modeschool Amfi

Studenten van het Amsterdam Fashion Institute eisen een cultuuromslag op de opleiding. Beeld Getty Images/Image Source
Studenten van het Amsterdam Fashion Institute eisen een cultuuromslag op de opleiding.Beeld Getty Images/Image Source

Na vele klachten over een onveilige sfeer eisen studenten en alumni van het Amsterdamse Amfi dat de directeur en hoofddocent opstappen. ‘De cultuur op de modeschool moet radicaal veranderen.’

Isabel Baneke

Studenten van het Amsterdam Fashion Institute (Amfi) en de Amsterdamse studentenvakbond ASVA willen dat zowel de directeur als de hoofddocent van de modeschool vertrekken. Na een omvangrijke stroom klachten over de cultuur op de opleiding zijn zij het vertrouwen in de leiding kwijt. De studenten geloven niet dat het bestuur de juiste stappen zal zetten om de ‘giftige’ sfeer op het instituut te veranderen.

De directeur en hoofddocent hebben de afgelopen jaren duidelijke signalen van onveiligheid weggewuifd, leggen de studenten in verschillende verklaringen uit. Die signalen kwamen afgelopen zomer voor het eerst in de openbaarheid. Nadat de school haar steun voor de Black Lives Matterbeweging had uitgesproken, noemden sommige studenten die solidariteit hypocriet. Zij vonden dat het Amfi onevenredig veel aandacht had voor witte studenten en witte consumenten van mode.

Onlangs kreeg Nederlands grootste modeschool opnieuw kritiek. NRC en Het Parool publiceerden een artikel over Martijn N. De voormalig Amfi-student en oprichter van het succesvolle cultureel platform Moam in Amsterdam werd daarin door een twintigtal mannen beticht van gewelddadig en seksueel grensoverschrijdend gedrag. Het Amfi schreef geschrokken te zijn, een reactie die opnieuw tot afkeuring van studenten leidde. Zij zeiden zich niet veilig te voelen op school.

Zwijgcultuur

Het hek bleek van de dam. Op sociale media en de speciaal opgezette website ‘Time to tell Amfi’ deelden studenten en oud-studenten verhalen over fysieke en psychische klachten als faalangst, depressies en burn-outs, problemen die volgens hen op het Amfi zijn ontstaan. De sfeer op het instituut omschrijven zij als onveilig, een angst- en zwijgcultuur. Het mode-instituut luisterde volgens hen amper naar hun grieven.

Ook in Den Haag kregen de misstanden op het Amfi aandacht. Zo vroeg Kamerlid René Peters (CDA) demissionair minister van onderwijs Ingrid van Engelshoven (D66) vorige week om uit te zoeken of de overheid kan ingrijpen bij de modeschool.

Voor een omslag is het vertrek van de schoolleiding noodzakelijk, stellen de studenten nu. Ook eist de actiegroep excuses van het Amfi voor de manier waarop kunstenaars in opleiding zijn behandeld en wil zij dat er een onafhankelijke procedure voor klachten komt. “Wij horen van studenten dat zij jarenlang therapie hebben gevolgd na hun tijd op Amfi”, stelt studentenunie ASVA. “Daarom moet de cultuur op de modeschool radicaal veranderen.”

Ontdaan

Amfi is op de hoogte van de eisenlijst, bevestigt een woordvoerder van de modeschool. Het instituut zegt ontdaan te zijn van de verhalen die de afgelopen maanden zijn losgekomen. “Vorige maand hebben we een onafhankelijk onderzoek ingesteld naar het werk- en leerklimaat bij Amfi. Na een oproep hebben zich daarvoor zo'n honderd studenten, oud-studenten en al dan niet voormalig medewerkers gemeld.”

Het bureau dat het onderzoek uitvoert, verwacht in juni met resultaten te komen. “Die bevindingen wachten we af.” De woordvoerder stelt dat de modeschool wil leren van haar fouten. “We zullen de aanbevelingen dan ook delen met studenten en de media. En er zijn alvast wat stappen gezet: zo hebben we een studentenraad opgericht en is de gedragscode aangepast.”

Het Amfi is niet de eerste kunstopleiding die in opspraak raakt. Zo kregen de afgelopen jaren onder meer de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, de Design Academy Eindhoven en hogeschool ArtEZ in Arnhem kritiek na klachten over een onveilige sfeer.

Lees ook:

#MeToo: Waarom juist de acteerwereld?

Grensvervaging en scheve machtsverhoudingenlijken debet te zijn aan het opvallend grote aantal misbruikzaken dat de film- en theaterwereld treft.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden