Studentenprotest

Studenten eisen dat UvA ‘banden verbreekt met Shell’, bezetten universiteitsgebouw

Begin december vorig jaar bezetten studenten in Eindhoven een bestuurskamer van de Technische Universiteit Eindhoven. Ze beëindigden hun bezetting op 13 december. Beeld ANP / Rob Engelaar
Begin december vorig jaar bezetten studenten in Eindhoven een bestuurskamer van de Technische Universiteit Eindhoven. Ze beëindigden hun bezetting op 13 december.Beeld ANP / Rob Engelaar

In navolging van studenten in Eindhoven en Rotterdam zijn nu ook studenten van de Amsterdamse UvA een klimaatprotest begonnen. Ze bezetten een deel van een universiteitsgebouw.

Hannah van der Wurff

Een groep UvA-studenten bezette maandagmiddag een locatie van de Universiteit van Amterdam (UvA) in de binnenstad. Ze eisen dat hun universiteit ‘de banden met Shell verbreekt’. Het college van bestuur van de universiteit heeft aangifte gedaan van huisvredebreuk nadat de actievoerende studenten aangaven niet te willen vertrekken.

Ook staan tientallen studenten met spandoeken voor het Binnengasthuis, de UvA-locatie in het centrum van de hoofdstad. De studenten zijn onderdeel van actiegroep UvA University Rebellion, krakerscollectief Mokum Kraakt en End Fossil Occupy NL. University Rebellion bestaat uit studenten, academici en universiteitswerknemers die vinden dat universiteiten zich bewust moeten zijn van hun rol in grote sociale crises van deze tijd, waaronder klimaatverandering.

‘Verbreek de banden!’ en ‘Shell schendt mensenrechten’, luiden daarom spandoeken die de demonstranten ophouden. Zij roepen de UvA op om een aantal onderzoeksprojecten naar groene energie stop te zetten. De onderzoeksprojecten worden gefinancierd door Shell. De studenten noemen dat greenwashing.

Fossiele industrie

Tegen Het Parool zegt een van hen: “Maar liefst 95 procent van de financiën van Shell gaat naar de fossiele industrie. Vijf procent wordt geïnvesteerd in groene projecten. Absurd, want ze presenteren zich als een groen bedrijf te midden van de klimaatcrisis.” Daarnaast willen de studenten dat de UvA Shell weert voor gastcolleges, evenementen en als stage-aanbieder.

“De actievoerders zijn bezorgd over het klimaat, wij ook”, aldus Jan Lintsen, vice-voorzitter van het college van bestuur. Het college heeft na een inhoudelijk gesprek met de actievoerende studenten aangekondigd dat de universiteit een debat zal organiseren over samenwerkingen met bedrijven zoals Shell, en zal het een derde partij vragen om die samenwerkingen onder de loep te nemen.

Eind vorig jaar bezetten studenten aan de universiteiten van Rotterdam en TU Eindhoven hun campus om diezelfde reden. De actiegroepen End Fossil Occupy en University Rebellion bezetten een vergaderzaal van het college van bestuur van de TU Eindhoven. Zij wilden daarmee de universiteit dwingen om de banden te verbreken met de fossiele industrie. Ook zou de TU een ‘klimaat-noodtoestand’ moeten uitroepen en meer onderzoek en onderwijs wijden aan de gevolgen van klimaatverandering. De actie werd na een week afgebroken na ‘afspraken’ met het bestuur van de universiteit.

Inzet mobiele eenheid

Bij een bezetting van de Erasmus Universiteit in Rotterdam (EUR) klonken dezelfde eisen als in Eindhoven. Klimaatdemonstranten van Occupy EUR betrokken daar een universiteitsgebouw dat diezelfde avond nog ontruimd werd door de mobiele eenheid. Volgens de politie was dat op aanvraag van de EUR zelf.

De studenten in het Binnengasthuis in Amsterdam hebben laten weten niet te willen vertrekken tot hun eisen zijn ingewilligd.

Lees ook:

Samenwerken met Shell past universiteiten nu echt niet meer

Zonder hulp van multinationals als Shell, bereiken onderzoekers niks, wordt wel beweerd. Maar dat argument is volgend vier VU-medewerkers achterhaald.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden