Aanrandingen

Studenten, doe aangifte bij aanranding, zegt de burgemeester van Leiden

Onder Leidse studenten is onrust ontstaan na een reeks zedenzaken. Volgens de burgemeester is er geen sprake van een onveilige situatie.

‘Ga ’s nachts niet alleen over straat.’ Die boodschap mailde de Leidse studentenvereniging Augustinus onlangs naar al haar leden. Ook andere studentenverenigingen uit Leiden gaven via WhatsApp advies aan leden. ‘Bel met elkaar tot de ander thuis is’, is zo’n voorbeeld, en ‘let op elkaar’.

Een serie zedenzaken deze maand, waaronder een verkrachting en een aanranding, is reden voor de waarschuwingen. Begin november werd een vrouw verkracht in het centrum van Leiden, na een avond uitgaan. Twee weken geleden werd een vrouw aangerand in de stad.

Rosalie Klerkx, voorzitter van Augustinus, verstuurde de mail aan de leden. “Ineens had iedereen het over die twee gebeurtenissen. Ik voelde me vooral verantwoordelijk voor de leden, zorg met elkaar en als huisgenoten dat iedereen veilig thuis komt, zei ik.”

‘Flinke angst’

De Leidse VVD bracht het onderwerp onder de aandacht in het stadhuis. “Er is flinke angst losgebroken onder studenten”, zegt fractievoorzitter Dorien Verbree. “Wij vinden dat er extra toezicht moet komen, het veiligheidsgevoel moet omhoog in Leiden, iedereen moet hier zonder vervelende gevoelens over straat kunnen.”

Klerkx is blij met de aandacht voor veiligheid vanuit de politiek maar wil ervoor waken dat de situatie erger wordt gemaakt dan die is. “Leiden is een hele leuke, veilige studentenstad.” Maar aan de andere kant, zegt ze, “Ik heb zelf gelukkig niets vervelend meegemaakt, het is goed dat er iets gebeurt.”

Donderdagavond sprak de gemeenteraad over de angst onder studenten. Burgemeester Henri Lenferink liet weten dat er onlangs weer een melding is gedaan van een aanranding, en dat er twee meldingen zijn gedaan door mensen die zijn achtervolgd. Volgens de burgemeester is er geen reden voor alarmbellen, het aantal zedenincidenten ligt volgens cijfers van de politie niet hoger dan andere jaren. Uit signalementen die zijn afgegeven, zou blijken dat er geen sprake is van één serieverkrachter- of aanrander.

‘Dark number’

De burgemeester hield wel een slag om de arm. Uit zijn gesprekken met de betrokken wijkagent kwam volgens hem het beeld naar voren dat er sprake kan zijn van een ‘dark number’, aanrandingen die niet worden gemeld bij de politie, en waarvoor geen aangifte wordt gedaan. Dat zou niet worden gedaan vanwege de consequenties voor de dader, een mogelijke bekende, of omdat aangifte zoveel gedoe met zich meebrengt. “Ik begrijp dat wel”, zei Lenferink, “maar het is niet goed. Zo houd je een maatschappelijke misstand in stand.”

Hein Laterveer is voorzitter van de Plaatselijke Kamer van Verenigingen, waaronder alle 24 Leidse studentenverenigingen vallen. Dat niet iedereen aangifte doet, gelooft hij wel. “Nadat die twee zaken aandacht kregen, kwamen hier en daar verhalen omhoog over andere voorvallen. Gelukkig is het verenigingsleven in Leiden heel hecht en hebben we goede contacten met de politie en de wijkagent.”

Woensdag zat de burgemeester samen met de politie en studentenverenigingen om de tafel. Laterveer was daarbij. De burgemeester roept Leidenaren, en studenten in het bijzonder, op om aangifte te doen bij iedere vorm van aantasting van de persoonlijke en lichamelijke integriteit. Ook als het voorval niet heel heftig was, want dat wil niet zeggen dat zo’n dader bij een volgend slachtoffer niet veel verder gaat, aldus de burgemeester.

Laterveer sluit zich bij die oproep aan. “Bel meteen 112 of zoek contact met de wijkagent. En voor iedereen: fiets samen naar huis en let goed op elkaar.”

Lees ook:

Zedenzaken zijn langdurig en pijnlijk, en vaak niet succesvol

Veel zedenzaken komen neer op het ene woord versus het andere. Als dader en slachtoffer zo tegenover elkaar staan, wat kan justitie dan doen?

Politie kan valse verkrachtingsaangiften niet goed van echt onderscheiden

André De Zutter wilde horen hoe ervaren zedenrechercheurs valse aangiften van verkrachting onderscheiden van serieuze gevallen. Dat viel tegen: ze leggen vaak serieuze aangiften terzijde als vals.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden