Wereld Aids Dag

Strijd tegen aids weer in de schijnwerpers

De hele wereld staat zondag, zoals elk jaar op 1 december, stil bij de honderdduizenden mensen die elk jaar overlijden aan de gevolgen van aids. Ook in Nederland is, op Wereld Aids Dag, aandacht voor de strijd tegen de ziekte.

Op het Beursplein in Amsterdam wordt zondagmiddag een levensgroot standbeeld van een huilende vrouw onthuld. De traan die zij iedere veertig seconden laat, staat symbool voor het feit dat iedere veertig seconden iemand in de wereld sterft aan aids. Het bassin waarin zij staat, gevuld met water, verbeeldt de 32 miljoen mensen die sinds het uitbreken van de epidemie zijn overleden.

Het beeld wordt onthuld door Aidsfonds-ambassadeur Angela Groothuizen en het 11-jarig meisje Jacky, die met hiv leeft en haar moeder verloor aan aids. De onthulling van het beeld is ook de aftrap van een landelijke campagne 'Stop Aids. Uit liefde voor alle liefdes'.

In Nederland leven 23.300 mensen met hiv. Jaarlijks sterven in ons land ongeveer twintig mensen aan aids. Wereldwijd zijn bijna 38 miljoen mensen geïnfecteerd met hiv. Dit jaar sterven naar verwachting 770.000 mensen aan de gevolgen van aids. Volgens het Aidsfonds krijgt nog altijd bijna de helft van de kinderen met hiv wereldwijd, geen levensreddende medicijnen.

Lees ook

Zij voorkwam dat duizenden Chinezen hiv-besmet raakten

Volkomen onverwacht, tijdens een wandeling in de bergen bij Salt Lake City in de Verenigde Staten, kreeg Wang Shuping een hartaanval. In de jaren negentig was zij de heldin die in China een grootschalige hiv-epidemie onthulde.

Waar blijft toch het aidsvaccin?

Bijna veertig jaar na de ontdekking van het aidsvirus is er nog altijd geen ultiem vaccin in zicht. Wetenschappers uit de hele wereld, de komende dagen bijeen in Amsterdam, breken hun hoofd over hoe dit veelkoppige monster te bestrijden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden